18.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Варварство! Поругаха гроба на българския патриарх Неофит (СНИМКИ)

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на блаженопочившия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм „Св. Неделя“. Това съобщиха от Светия синод.

Кръстът е изваден от гроба и част от него е счупена, както и част от мрамора, обграждащ гроба на упокоилия се предстоятел на БПЦ. Органите на реда са уведомени за случая и се предприемат действия по издирването на извършителите.

В профила си във фейсбук Горан Благоев написа:

„Голяма драма. Поругали гроба на патриарх Неофит.
Всъщност тези хулигани дали са осъзнали на чий гроб посягат?!
И да си дадем сметка през последните три десетилетия колко гробове на обикновени българи бяха поругани. Преди години например надгробната плоча на баба ми в „Бакърената фабрика“ беше открадната. Защо?
Но тези поругавания не предизвикат обществено порицание, а трябва. Да не говорим за чудовищното състояние на гробищата в „Бакърена фабрика“ и „Малашевци“, където от години лятно време е опасно да се ходи, защото има и змии… А отношението ни към гробищата е очеваден пример за сриването ни като нация.
Всъщност много дълбокият подтекст на това, на което ставаме свидетели днес, е, че Църквата, оглавявана и от покойния патриарх не си е свършила работата за духовното здраве на нацията.
ДУХОВНО ОБЕЗОБРАЗЕНИТЕ БЪЛГАРИ, ОБЕЗОБРАЗИХА ГРОБА НА ПАТРИАРХА СИ!“

Преди 99 години поругана и унищожена църква. 99 години по-късно на същото място – поруган гроб. Все белези на духовното израждане на българите…

На 21 април, неделя, в храм „Св. Неделя“ ще бъде отслужена Заупокойна света литургия и панихида по повод 40 дни от кончината на Българския патриарх Неофит.

Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.

Снимки: Светия синод

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img