13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ВАС: Гайтански сам трябва да събори сарая на яз. „Искър“

На снимката: Ловното имение край яз. „Искър“, известно като сарая на Румен Гайтански – Вълка.

 

 

Постройките край язовир „Искър“, известни като имение на Румен Гайтански – Вълка, са незаконни и трябва да бъдат съборени от фирмата „Био Майнинг“, която ги е построила.

Това става ясно от окончателно решение на Върховния административен съд по казуса. То се отнася до заповед на главния архитект на Столичната община, с която се възлага на „Био Майнинг“ и на Държавно ловно стопанство „Искър“ – териториално поделение на „Югозападно държавно предприятие“, да съборят незаконния строеж в ловното стопанство. Става дума за едноетажна масивна стопанска сграда (представяна с предназначение за аклиматизация на дива свиня) и едноетажна масивна постройка – помощна сграда към нея.

Двата обекта отдавна са обявени за незаконни, но замесените страни не могат да се разберат за събарянето им. И горското стопанство, и „Био Майнинг“ обжалваха заповедта на Столичната община. В жалбите им се изтъква, че постройките не са нови, освен това строителните работи се извършвали в хипотезата на аварийност. Административният съд ги отхвърли, но фирмата и горското обжалваха пред ВАС. Върховните магистрати отменят само частта за държавното горско стопанство, като оставят решението в останалата му част. От това произтича, че Гайтански сам трябва да събори постройките.

 

Източник: segabg.com

Последни новини

- Реклама -