- Реклама -

- Реклама -

1.3 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Васил Терзиев става кмет на София, ГЕРБ печели Пловдив, Велико Търново и Плевен, губи Варна

Повечето българи, в това число и софиянци предпочетоха да отидат за гъби в ноемврийската неделя, отколкото да участват в балотажите за кметове. Това показват изследванията на всички социологически агенции минути преди края на вота.

Независимо от това София вече има своя нов кмет и той се казва Васил Терзиев. Милионерът, наследник на стара комунистическа фамилия, свързана тясно с Държавна сигурност, ще се настани в кабинета на най-дълго управлявания кмет на столицата Йорданка Фандъкова. Кандидатът на либералната коалиция между „Продължаваме промяната“, Демократична България и „Спаси София“ спечели балотажа срещу кандидата на левицата Ваня Григорова с 49,7:43,8 на сто от гласовете.

Либаралната коалиция печели и морската столица Варна, като досегашният градоначалник Иван Портних от ГЕРБ, прославил се с множество порочни практики, бе наказан от съгражданите си, които се обединиха около кандидатурата на Благомир Коцев. Портних получава около % от гласовете, а Коцев – %. За сметка на това ГЕРБ успя да спечели леко балотажите в Пловдив с кандидата си Костадин Димитров, във Велико Търново с Даниел Панов, в Плевен с Валентин Христов, в Габрово с Таня Христова, в Хасково със Станислав Дечев. В Русе кметът от БСП Пенчо Милков също запази с лекота поста си. Така в картата на страната отново доминантна е формацията на Бойко Борисов.

(Очаквайте още подробности от изборния ден!)

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -