35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

Във Вашингтон започва срещата на върха на НАТО

Започва 3-дневната среща на върха, която отбелязва и 75-ата годишнина от основаването на Алианса

Въпреки че Москва отрече вчера да е атакувала детската болница в Киев, някои от лидерите на Алианса са убедени, че Путин е изпратил ясен сигнал точно преди ключовата среща, която трябва да демонстрира солидарност с Украйна.

„Вероятно това е един вид послание за срещата тук във Вашингтон, където лидерите ще обсъдят по-нататъшна подкрепа за Украйна“, коментира Едгар Ринкевич, президент на Латвия.

Засега се знае, че Украйна ще получи нов финансов пакет от 43 милиарда долара и статут на страна, чийто път към НАТО е необратим, но без конкретна времева рамка за това във финалната декларация. Украйна трябва да получи потвърждение за доставка на около 80 самолета F-16, но ключово ще бъде решението за военна помощ за укрепване на уязвимата украинска противовъздушна отбрана. Очакванията на Киев са да получи „зелена светлина“ за най-малко четири противовъздушни системи Patriot, които трябва да защитават небето от руски ракети.

„Германия пое инициативата и предостави трета система Patriot , която е много важна за противовъздушната отбрана, която осигуряваме на Украйна. Надявам се, че ще има повече системи за ПВО от други страни и че трите стъпки, които направихме, ще бъдат последвани от други държави“ коментира преди началото на срещата каза канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Но отвъд Украйна лидерите на НАТО са изправени пред редица други дилеми – от това докъде е стигнал съюзът на Виктор Орбан с Владимир Путин, през следизборната несигурност във Франция до политическото оцеляване на Байдън и нервното очакване дали непредсказуемият Тръмп може да се върне в Белия дом, а оттам и противоречивите нагласи около ключови въпроси за сигурността.

„Това ще бъде ключов момент за историята на Алианса, който ще попадне в сянката на политическите трудности на президента на САЩ и оттам въпросите на световните лидери и тяхното обкръжение ще бъдат неизбежни. Какво мислите за Байдън? Как ви се струва…“, коментира политическият анализатор за CBS.

Балканите също намират място на срещата на НАТО, очаква се гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да повдигне въпроса за спазването на Преспанското споразумение от страна на Северна Македония.

На 3-дневната среща на върха, която отбелязва и 75-ата годишнина от основаването на Алианса, Йенс Столтенберг, бившият генерален секретар, ще предаде поста си на бившия нидерландски премиер Марк Рюте.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини