30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Важна информация от НАП за данъците на фирми и еднолични търговци


Крайният срок за фирмите и едноличните търговци (ЕТ) да подадат годишните си декларации и да платят дължимия данък е на полунощ на 1 юли, напомня Националната агенция за приходите (НАП).

Приблизително 318 000 компании и самостоятелно заети лица, които оперират като ЕТ, са декларирали и платили данъците си. От тях, близо 35 000 са годишните данъчни декларации, подадени до момента от еднолични търговци и земеделски производители, които са избрали този начин на облагане, според информация от Националната агенция за приходите.

До 30 юни самоосигуряващите се лица, които извършват дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, трябва да декларират и внесат окончателните осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация по образец с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски. Тъй като последният ден на юни е в неделя, срокът за тези лица да подадат данъчни и осигурителни декларации и платят задълженията си се удължава до 1 юли.

От НАП напомнят, че 1 юли е последният ден и за деклариране и плащане на корпоративен данък /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данъка върху разходите, данъка върху приходите на бюджетните предприятия, както и на данъка върху дейността от опериране на кораби. До този момент близо 283 000 фирми са обявили приходите си пред НАП преди изтичането на крайния срок.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини