17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

Възмутително лицемерие на бутафорковците – от Явор ДАЧКОВ


Явор ДАЧКОВ

Цялата кампания на ПП-ДБ бе изградена върху черен пиар срещу Бойко Борисов и Делян Пеевски. Карикатури, мафия, билбордове, бухалки, тикви, прасета и всичко от арсенала на примитивната безвкусица, за което можете да се сетите. Те бяха гарнирани с втръсналите от миналите избори заклинания на Кирил, Асен и Христо Иванов: „Никога с Пеевски“, „Никога няма да управляваме с ДПС и ГЕРБ“, „Докато Борисов е начело на ГЕРБ, няма да се коалираме с тях“, „Никога, никога, никога!“…

И всичко това на фона на все още прясната памет за сглобката от вчера, в която Кирил Петков и Асен Василев управляваха с Бойко Борисов, а Христо Иванов прекара девет месеца в скута на Пеевски с мазно турско кафе в ръка. Това освен безвкусно е и крайно арогантно, а в крайна сметка и много глупаво. Все едно правиха кампания срещу себе си. Да не говорим, че отдавна е доказано, че негативният подход и черният пиар в такива случаи винаги е губещ. Избори не се печелят с карти на черепи и карикатури на прасета. Това го знаем от 35 години.

В края на кампанията ПП-ДБ получиха звучен шамар. Не от друг, а от най-големите си началници. Урсула фон дер Лайен и Манфред Вебер отидоха на партийната изява на Бойко Борисов и ГЕРБ в Пловдив. В Античния театър в града ги чакаха 7000 души. Седмица преди това на същото място Кирил и Асен събраха 35 привърженици. Председателката на Европейската комисия и шефът на ЕНП ясно показаха кой е техният човек тук, дойдоха му на крака и го посочиха с пръст, за да няма съмнения у „борците с мафията“ кой ще кара влака. Само преди година ситуацията беше съвсем различна. Тогава лично Урсула фон дер Лайен и френският президент Макрон натиснаха Борисов да се откаже от мандата и да го даде на „Промяната“, за да има сглобка. Сега можете да се досетите от един път кого ще натиснат, за да има нова сглобка – този път по правилата на Борисов и ГЕРБ. Особено ако „Възраждане“ станат втори на фона на войната в Украйна и ескалиращия сблъсък между НАТО и Русия, който е напът да се превърне в ядрена катастрофа. Последното е съвсем реална опасност и е темата на темите, но не и за българските телевизии, които намират домашно насилие във Врачанско и катастрофа на магистрала „Тракия“ за по-важни новини, с които да започват емисиите си вечер.

Ако ГЕРБ победи с повече от 10 процента, което е твърде вероятно, със сигурност ще има правителство. И то със сигурност ще включва ДПС. А още по-сигурно е, че Борисов и Пеевски няма да направят сами управление, за да дадат възможност на ПП-ДБ да дишат в опозиция и да реанимират по площадите. Ето защо днешните заклинания „Никога с Борисов, никога с Пеевски“ на Кирил, Асен и Христо Иванов са наистина нелепи. Ако искат да останат в политиката, ще трябва да се хванат на евроатлантическото хоро с Пеевски и Борисов начело и да го играят до края.
За мен обаче бе най-възмутителен един техен опит за политическа употреба на казуса „Сребреница“, върху който държа да кажа няколко думи, защото с него безсилието в кампанията на ПП-ДБ доби абсурдни измерения.

От две седмици те се хванаха като удавници за сламка за измисления от тях скандал „Сребреница“ и дори се опитаха да направят извънредно заседание на парламента в неделя. Не им се получи, но темата е интересна с друго. Казусът, който измислиха, е свързан с политическа декларация, която осъжда геноцида в Сребреница (избити 8000 мюсюлмани от сръбските части на Радован Караджич) преди 30 години. Тази декларация няма нищо общо с паметта, истината за случилото се и състрадание към жертвите, а е част от американския геополитически интерес срещу Сърбия и Русия, свързан с Косово и Балканите.

Не искам да влизам в този казус, защото друго ми се струва по-важно – политическата злоупотреба на ПП-ДБ и медиите на „Америка за България“, които измислиха този скандал. Не за да трупат точки пред българската публика, която в мнозинството си симпатизира на сърбите и ненавижда американската агресия срещу тях, а за да натопят ГЕРБ, с които управляваха довчера, пред работодателите си от САЩ.
Целият измислен скандал се раздухва, за да кажат на американското посолство: „ГЕРБ не са достатъчно верноподанически към вас, защото са си мислели да не гласуват декларацията за геноцида в Сребреница. Ние сме вашите верни кучета“.
Това в общи линии е замисълът на този пошъл пиар.

И сега идвам на главното. Има един тържествен глупак, който от 30 години пише страшни глупости и е срам за баща си (който беше от чистите и почтени комунисти), но минава за гуру на умнокрасивите, въпреки че е комунистическа номенклатура или точно затова.

Тези дни в „Дневник“ Деян Кюранов написа следното: „Първият ден след публикуването на антибългарската му „грама“ с официалното нареждане България да се самоопозори пред цял свят, Главчев, нашият министър-председател и министър на външните работи (защото, уви, си нямаме друг), прекара в официално будистко мълчание“.

Това е върхът на наглостта. Както и всички упражнения по темата от умнокрасивия сектор и техните анализатори, журналисти и политици, които казват, че Сребреница е едно от най-големите престъпления след Втората световна война.

Знаете ли защо?

В момента Израел извършва в Газа стократно по-голям геноцид от онзи в Сребреница. Изби 15 000 деца!!!!! и над 20 000 души, предимно жени и цивилни, и изравни със земята жилищата в ивицата, която и бездруго е превърната от евреите в палестински концлагер от десетилетия (въпреки че Палестина има право на собствена държава според решение на ООН от 1947 година). Израел обрече милиони палестинци на доживотна мизерия, оставяйки ги без дом. Израел изби съвсем целенасочено и над стотина журналисти, както и хуманитарни работници от ООН, за да не доставят храна, вода и помощ на беззащитното население. Всички тези зверства на Израел кефят умнокрасивите.

Същите тези „загрижени“ за Сребреница бутафорковци подкрепят Израел в тези масови престъпления. Не просто си мълчат за тях, а ги одобряват. И пускат пропагандни статии и лъжи, за да оневинят режима на Нетаняху. Те са обикновени расисти, защото смятат палестинците за втора ръка хора, които си заслужават съдбата.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини