26.8 C
София
вторник, 18 юни 2024 г.

Възраждане-Бургас: Пазят ли РИК и ЦИК кандидат на ДПС?

 

Сигнал за нарушение на Изборния кодекс внесе кандидатът за евродепутат от „Възраждане“ Мариян Иванов. Случаят касае председателя на общинския съвет в Сунгурларе Ружди Хаджен, който е и кандидат за народен представител от ДПС. Хаджен е председателствал последното заседание на съвета, въпреки разпоредбите на чл. 161, ал. 1 от ИК:

„Кандидат, който е държавен или местен орган или заема служба в администрацията на държавен или местен орган, с изключение на кандидат за общински съветник, задължително ползва по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск за времето от регистрацията до обявяване на резултатите от изборите.“.

РИК-Бургас оставят без уважение сигнала на Мариян Иванов. В своето решение те казват, че Общинският съвет наистина е орган на местно самоуправление, който попада в обхвата на цитирания член, но председателят на общинския съвет не е сам по себе си орган, нито има служебно правоотношение с такъв орган. За да има нарушение, трябва правоотношението да е служебно, а не на база на избор, смятат от РИК-Бургас. Решението им не е подкрепено единствено от членовете на „Възраждане“ в комисията.

В своята жалба до ЦИК, Мариян Иванов цитира Закона за местното самоуправление и местната администрация, съгласно който председателят на общинския съвет е лице в състава на колективен орган на местно самоуправление, а също така има всички права по трудово правоотношение, в това число – осигуровки, отпуски и т.н. ЦИК се произнасят в съвсем друга посока, като изобщо оставят жалбата без разглеждане, като недопустима. Няма обаче изрично посочени нито мотиви, нито конкретна правна норма, въз основа на която е направено това заключение. ЦИК посочват, че вече имат становища в тази посока, качени на страницата им. Те цитират друга алинея от Изборния кодекс.

„Председателят на общинския съвет задължително ползва отпуск за дните, през които в работно време участва в мероприятия на предизборната кампания, предвид разпоредбата на чл. 161, ал. 1 и 2 от Изборния кодекс във връзка с чл. 26, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация“, пише ЦИК.

Цитираната разпоредба (чл. 161, ал. 2 от ИК) обаче засяга единствено и само кандидатите за общински съветници, какъвто Ружди Хаджен не е, посочва кандидатът на „Възраждане“.

„В своето решение ЦИК тълкуват Изборния кодекс както им е удобно – разпоредби, които важат за местни избори, ги приравняват към национални. Затова е логичен въпросът дали изборните комисии пазят умишлено кандидат на ДПС.“, посочва Мариян Иванов.

Той е внесъл жалба и до Областната администрация, с молба да бъде извършена проверка по законосъобразност на взетите решения на общинската сесия в Сунгурларе.

Възраждане е с номер 12 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини