21.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

„Възраждане“ няма да допуснат украинците да вземат реакторите от АЕЦ „Белене“

Три поредни дни „Възраждане“ спира украинска делегация, дошла да се пазари за безплатни реактори от „Белене“. Вчера десетки граждани отново блокираха входа на АЕЦ „Белене“.
Сред протестиращите бяха и народните представители от „Възраждане“ Ивайло Папов, Златан Златанов, Виолета Кърпачева, Маргарита Махаева, Йордан Тодоров, както и инициаторът на протеста Ивелин Първанов – координатор на политическата организация за област Плевен. Народните представители на „Възраждане“ са били допуснати в АЕЦ „Белене“ и са се убедили, че реакторите са там и нищо не е изнесено от централата. Блокадата на входа е довела до среща между представители на „Възраждане“ и Изпълнителния директор  на НЕК ЕАД, който е пристигнал от София по този повод.
На срещата е станало ясно, че допускането на външните чуждестранни лица в АЕЦ „Белене“ е консултирано с ДАНС и Министерство на енергетиката.  Станало е ясно също, че американската фирма „Уестингхаус“ и украинска фирма работят по съвместни проекти в Украйна. .Напомняме, че служителите на украинската „Енергоатом“ бяха в България на тридневно посещение, на което според публикации в медиите е било планирано заедно с американски държавни чиновници и представители на „Уестинхаус“ да посетят и огледат АЕЦ „Белене“ и да окажат натиск над България да дари безвъзмездно двата реактора и оборудването към тях.

Протестите на „Възраждане“ попречиха на посетителите да влязат в централата и да реализират намеренията си. Не беше допуснато изнасянето на оборудването от АЕЦ „Белене“.

Възраждане е с номер 12 в бюлетината!
Купуването и продаването на гласове е пресъпление! 
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img