31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

„Възраждане“ ще търсят широка подкрепа за евентуален трети мандат, водят разговор с „Промяната“

Днес, 25 юни, на консултации при президента Румен Радев са представители на ПП „Възраждане“. Лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че „Възраждане“ е готова да търси широка подкрепа от другите партии, с изключение на ГЕРБ и ДПС, с които имат „непреодолими различия“.

„Готови сме да разговаряме с всички без ГЕРБ и ДПС за широк кабинет и консенсусна фигура за министър председател. Сега е моментът и ние сме готови да работим за такъв кабинет при евентуално неизпълнение на първия и втория мандат. ГЕРБ и ДПС са негласна коалиция от “сиамски близнаци“ и сега е моментът да се справим с тях“.

Костадин Костадинов е категоричен, че дори и да има правителство с първия мандат, то ще бъде слабо и след няколко месеца ще има нови избори. „Това евентуално правителство ще последва съдбата на кабинета „Орешарски“.

„Формулата я зададе българският избирател – определи в парламента да има повече партии, които декларираха, че не желаят да управляват с ГЕРБ и ДПС. Вчера Бойко Борисов не изглеждаше особено щастлив от това, че е предлага правителство. Възможно е да има правителство в този парламент и ние ясно заявихме формулата – 125 мандата са тези, които са различни от ГЕРБ и ДПС“.

„Ще разговаряме отново с ПП-ДБ, но те участват по два начина във властта-или я подаряват на ГЕРБ или са в коалиция с тях“, коментира Костадинов.

„Имаме различия и разминавания с ПП-ДБ, което не е тайна, защото ние сме имали много сериозни сблъсъци с тях но тези различия не са непреодолими, защото поне по една точка ние сме категорични: не искаме България да бъде управлявана от ГЕРБ и ДПС и Възраждане“ няма да подкрепи, предлагания от ГЕРБ кабинет на малцинството“.

Костадин Костадинов постави въпроса за предстоящия избор на Български патриарх. Той припомни, че е изпратил до Румен Радев искане за свикване на консултативен Съвет по национална сигурност, за ради евентуална външна намеса при избора на патриарх.

Румен Радев отговори, че е изпратил допитване до съответните служби и няма индикации за външна намеса при избора, но ако има подобни намеси българската държава ще вземе нужните мерки. „Нека оставим Българската православна църква да реши вътрешните си въпроси сама, тя все пак е отделна от държавата и ние не можем да се намесваме в делата й“, припомни президента.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини