10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Вече има обвинения за ОПГ-то в митниците (ОБНОВЕНА)

Софийската градска прокуратура повдига обвинения на част от задържаните в сряда седем души след акцията в Агенция „Митници“, предаде NOVA. Обвинението срещу тях е за участие в организирана престъпна група, съществувала от юни 2022 г. до 03.04.2024 г., като групата е създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления, съобщиха от прокуратурата. Предстои наблюдаващите прокурори да се запознаят със случая.

За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години.

В хода на разследването са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства. Приобщени са множество веществени доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др. Всички протоколи за извършени действия по разследване са внесени от СГП в Софийски градски съд (СГС) с искане за одобрението им. Разпитани са свидетели.

Спецакция на ДАНС и КПКОНПИ в Агенция „Митници“, има арести (ОБНОВЕНА)

Вчера по време на акцията, служители на правоохранителните органи влязоха в сградата на агенция „Митници“. Директорът на институцията Петя Банкова каза, че е първата жертва на новото КОНПИ. Днес адвокатът й Аделина Натина заяви пред медиите, че клиентката й има информация, че парите от наркотиците, хванати на бургаско пристанище, е щяло да се използват за купуване на избори.

„Данните, които има г-жа Банкова, е, че парите от наркотиците, хванати на бургаско пристанище, е щяло да се използват за купуване на избори – от кого, нямаме информация. Предвид вчерашната акция едва ли г-жа Банкова ще може да продължи да работи, така че да се разкрие схемата“, подчерта адвокатът й. Натина говори за задържаните от бургаските митничари близо 200 килограма кокаин, скрити в хладилен контейнер с банани през миналия месец.

На въпрос задържана ли е шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова, защитничката й първоначално заяви, че няма официално връчена заповед за арест, но впоследствие уточни, че тя  е обвинена за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда, подкупи с още трима души, които тя не познава.“ Тя добави, че не е посочен лидер на престъпната група, а повдигнатото обвинение било „пълно с фактологични грешки“.

Адокатът потвърди, че при вчерашната акция на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията в Агенция „Митници“ са арестувани десет души, но само четирима имат обвинения и не е ясно какво се случва с другите.

Николай Денков: Арестуваха шефът на митниците, след като хвана рекордно количество наркотици

Освен Банкова вчера беше задържан и заместникът й в Агенцията Людмил Маринов. Общо задържаните са седем. По данни на БНР става дума за първото досъдебно производство на новата антикорупционна комисия, която заработи от 1 март. То е образувано по условията на неотложност и претърсвания е имало на адреси в София, Хасково, Свиленград и област Пазарджик. По неофициална информация в Свиленград са били претърсени 2 адреса – офис сграда и частен дом, както и други два в Хасково, предаде БНТ. Става въпрос за жилищни и други имоти, свързани с бивши и настоящи служители на различни нива в Агенция „Митници“.

Πo данни на местния сайт „Е-Свиленград“ обиските са били в дoмoвeтe нa бивш нaчaлниĸ нa Mитницa- Cвилeнгpaд и бизнecмeн, ĸoйтo oтдaвнa e извън cиcтeмaтa нa пpиxoднaтa aгeнция.

Асен Василев: Премиерът не е информиран за акцията в „Митници“

Арест вчера сутринта беше извършен и на клиент на столичния хотел „Маринела“ с инициали М.Д. По непотвърдена информация ставало дума за бившия шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Марин Димитров-Иарата от Хасковско. Синът му Стефан също е бил на мушка на дансаджиите в родния им град. Обиски са били извършени и в домовете на бивши митнически шефове и митничари.

След акцията министърът на финансите в оставка Асен Василев коментира, че ако няма сериозни доказателства, това е акция по сплашване на шефката на митниците.

Впоследствие парламентът реши временна комисия да разследва корупционните практики в агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях. Проекторешението беше внесено от „Има такъв народ“ (ИТН). То бе гласувано със 133 гласа „за“, 10 „против“ и 40 „въздържал се“.

Главният секретар на МВР каза защо напуска, не споменава за натиск

Последни новини

- Реклама -