20.2 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Венцислав Върбанов: Ще призовем за спиране на протестите

Представителите на протестиращите земеделци, които настояват за оставката на земеделския министър Кирил Вътев и правителството, спират с демонстрациите. Това заяви Венцислав Върбанов – председател на Асоциацията на земеделските производители в България.

В същото време Обединените земеделски производители, които също протестират, но не искат оставка на Вътев, днес разглеждат предложението на ресорното ведомство за споразумение между двете страни. Ако то бъде одобрено, протестите от тяхна страна ще спрат.

Въпреки споразумението с властта фермерският протест продължава

„Днес ще вземем решение. Ние най-малко искаме да създаваме проблеми. Още повече след изказването на акад. Денков от вчера, че няма да се срещне с нас, защото сме искали оставка. Ще призовем колегите да спрем и да останем в стачна готовност и да видим как ще се развият събитията”, заяви Върбанов.

„Ние сме излезли с точни искания, по които постигнахме споразумение. Не мисля, че оставка на един министър би направила каквото и да е”, това коментира Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

120 трактора влязоха в Пловдив на протест

„На протеста през септември бяхме всички заедно, рамо до рамо. При подписването на споразумението няколко организации не се съгласихме, защото смятахме, че нещата няма да се случат по този начин, но подписахме, за да не се разбием, защото за пръв път бяхме започнали да правим нещо заедно”. Това заяви Венцислав Върбанов. По думите му тогава една част от организациите са станали по-близки до министъра на земеделието Кирил Вътев, а друга – нежелани.

Над 20 организации протестират пред Министерството на земеделието

„Ако се оправи европейската политика и националното законодателство и намалее административната тежест, може би протестите ще спрат”, коментира Проданов.

Последни новини

- Реклама -