19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Вежди Рашидов дари бюст на Антон Дончев за бъдещия музей на БАН

Вежди Рашидов, който е член кореспондент на БАН дари бюст на акад. Антон Дончев за бъдещия музей на Академията. Това се случи по време на днешното заседание на Събранието на академиците и член-кореспондентите на БАН и само дни след отбелязването на годишнината от смъртта на големия писател  Антон Дончев.

Дарителският жест на Рашидов бе посрещнат с благодарност от колегите му. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски поздрави специално известния скулптор, като изрази надежда музеят скоро да бъде открит. В него ще  се съхраняват изключителни постижения на хората, които  са градили и градят авторитета на Академията като  средище на науката и духа.

„Отдавна обсъждаме с акад. Ревалски идеята за музей на БАН. Трябва да имаме памет за работата, делата, постиженията и таланта на онези учени, личности, творци, които са двигателя на общественото развитие. Академията е най-старата институция в съвременна България и е гордост за всяка уважаваща себе си нация. Изваях портрета на акад. Антон Дончев с голямо вдъхновение, защото с този ваятел на думите и будител на нацията ме свързваше много близко приятелство. Днес с  радост дарявам творбата си за бъдещия музей на БАН и вярвам, че в залите му ще се съхранява паметта на поколенията за  онези личности, без които историята, науката и духа на България нямаше да са същите“, заяви Вежди Рашидов.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини