24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Вигенин фаворит на Нинова за Европейския парламент


Кристиан Вигенин е фаворитът на Корнелия Нинова за водач на листата на евроизборите. Това научи „Филтър“ от източници на „Позитано“ 20 след заседанието на Националния съвет на партията в неделя. Вигенин е зам.-председател на БСП по международната дейност и депутат в 49-ото народно събрание. Той е и бивш външен министър в правителството на Пламен Орешарски през 2013 и 2014 година и вече има опит в Брюксел като евродепутат между 2007 и 2013 г.

В последното десетилетие Вигенин е сред най-верните хора на лидера на БСП и строго спазва линията на партията, без да влиза в остри конфликти и да се замесва в скандали, хвалят го в червената централа.

Водачът на листата се предлага и утвърждава от Изпълнителното бюро на БСП, където начело е Нинова, а неин заместник е Вигенин. В неформалните разговори всички в ръководството са изразили подкрепата си за него.

Изборите за Европейски парламент са през юни, когато не е изключено да има и извънредни парламентарни избори заради неразбирателството в управляващото мнозинство. За водач на листата за Брюксел Нинова вече налага Кристиан Вигенин, но процедурата не е стартирала официално. Според партийците в столетницата ще има консенсус за него, но не и за листата надолу.

Всички евродепутати от БСП сега са опозиция на Корнелия Нинова и искат оставката й, с изключение на Цветелина Пенкова. Тя още е близка до ръководството на БСП и се очаква да й предложат второто място след Вигенин.
„Дотук приключват сигурните места на БСП в Европейския парламент. Всеки следващ няма шанс, ако вярваме на социологията“, казват на „Позитано“ 20 без особен оптимизъм за успехите на червените, които имаха преди години.

Сергей Станишев е дългогодишен председател на партията на европейските социалисти (ПЕС), където има сериозни позиции и до днес. Предаде поста на приближения си Джакомо Филибек през октомври 2022 година. Станишев открито иска оставката на Нинова от много години, а през декември ПЕС заплаши БСП с изключване от алианса заради новия ляв фронт, който обяви Нинова. Тя преговаря с няколко проруски организации – „Атака“ на Волен Сидеров, ВМРО, партията на Николай Малинов и още 13 организации, което предизвика реакция на Филибек заради войната в Украйна. Оттогава отношенията между Нинова и Станишев са ледени и той няма шанс да попадне отново в листата на БСП за изборите за Европейски парламент.

Подобно е положението с другите представители на червените в Брюксел – Елена Йончева, Петър Витанов и ерудита Иво Христов. Последният е сочен за един от най-приближените до президента Румен Радев, с когото Нинова е в жесток конфликт. Очаква се всички евродепутати без Цветелина Пенкова да са кандидати на алтернативна лява формация като тази на Мая Манолова или на нова платформа като гражданското сдружение „Трети март“.

Трифон ПАНАЙОТОВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини