3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Вилдерс – новото плашило на Европа


Изборната победа на Герт Вилдерс в Ниската земя отприщи вълна от катастрофични реакции: „шок, трус, катаклизъм“. Крайнодесен, популист, обещаващ референдум за Некзит евроскептик, антиислямист, враг на имигрантите и „зеления“ преход, „Нидерландският Тръмп“, „Най-лошият кошмар на Европейския съюз“… Общо взето познати клишета, използвани срещу Виктор Орбан, Марин Льо Пен, Джорджа Мелони. Заклеймяването на тези лидери като аномалии неглижира генералната тенденция: откат срещу политики, които налагат глобалния над националния интерес и изострят социално-икономическите проблеми.

Теодор ЦЕКОВ

Детайлен поглед над Стария континент сочи, че водещата „крайнодясна“ партия има 55% подкрепа в Унгария, 35,4% в Полша, 26% в Италия, 23,6% в Нидерландия, 21–23% в Швеция и Финландия, 15–16% в Австрия и Франция, 11–12% в Белгия и Германия, близо 10% в Испания. Данните не включват по-малките патриотично-консервативни сили.

„Партията на свободата“ на Вилдерс рязко вдигна резултата си от предните избори (2021 г.) с 20 депутати и ще има 37 от 150 в новия парламент. 60-годишният лидер надскочи прогнозите като акцентира върху миграцията (срутила правителството на Марк Рюте), инфлацията и жестоките изисквания срещу фермерите за нулеви азотни емисии. Същевременно смекчи антиислямската реторика, а референдумът за излизане от ЕС може да отпадне срещу подкрепа за коалиция. След победата Вилдерс потвърди, че ще спре „цунамито от убежища“ за бежанци, докарало дефицит на жилища и здравни услуги. Ще постави интересите на нидерландците на първо място, което включва също развиване на атомна и въглищна енергия, край на разходите за климатични политики и въоръжаване на Украйна.

Избирателите отсъдиха, че екологичните реформи далеч не са първа грижа: Ляво-зеленият алианс, воден от доскорошния вицепрезидент на Еврокомисията Франс Тимерманс, взе едва 25 места. Като дебютант партията „Нов социален контракт“, критична към „зеления“ преход, влиза с 20 депутати. Дясно-популисткото „Фермерско-гражданско движение“ скача от един на 7. Общо 35 депутати загуби управлявалата досега коалиция – либералите на Рюте (-10 до 24), център-десните християндемократи (-10 до 5) и прогресивната партия D66 (-15 до 9).

Вилдерс има труден път до съставяне на коалиционно правителство и преговорите вероятно ще отнемат месеци. Той веднага е поставен в ролята на плашило. На местно ниво мюсюлмани и защитници на всевъзможни права започнат протести срещу всяване на омраза. Световни медии спекулират, че като премиер Вилдерс заедно съмишленици в Брюксел може да саботира разширяването на ЕС, целите на „Зелената сделка“, помощта за Украйна и би отказал участия в общите миграционни правила. Най-актуална разломна тема е планът за отмяна на националното вето на държавите-членки и замяна с мнозинство.

Обяснима е радостта на „черните овце“. Орбан поздрави Вилдерс с песента на „Скорпиънс“ за вятъра на промяната. Марин Льо Пен вижда порив към защита на националната идентичност: „Все повече хора отказват да видят националния пламък да гасне, надеждата за промяна остава жива в Европа“. Коалиционният партньор на Мелони в Италия – Матео Салвини, нарече Вилдерс „приятел“, партията му – исторически съюзник, и заключи: „Нова Европа е възможна“. Белгийският крайнодесен лидер Том ван Грикен, който се цели в изборен пробив идното лято, заяви: „Ясно е, че хората копнеят за реална промяна. Не само в Нидерландия, но и във Фландрия. Партии като нашите идват в цяла Европа!“.

Все по-неуспешните опити за мобилизиране на умерения електорат показват, че традиционната терминология губи ефект. „Крайнодесни“ и „популисти“ вече не плашат избирателите, защото в другия край на везната тежат маса проблеми. Две години навършва инфлацията в резултат на форсирания „зелен“ преход, изсипаните трилиони ковид помощи и разбитите вериги на доставки от санкциите срещу Русия. Либералният режим за мигранти и свързаната с тях престъпност вкараха националисти в управляващите коалиции на Швеция и Финландия. Мелони и компания спечелиха властта в Италия, а внушенията за фашизъм и путинизъм се изпариха. Крайнодесните вече са втора сила в Германия и прогресират във Франция.

В Брюксел нараства тревогата, че изборите за Европарламент през юни 2024 ще променят статуквото. Що касае България, евентуално коалиционно правителство на Вилдерс няма да свали ветото за присъединяването ни към Шенген. Подобно на управляващите в Австрия той е убеден, че граничният контрол практически не функционира.

Последни новини

- Реклама -