5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Вили Лилков чака бял дим за избор в СОС

Общинският съветник от „Синя София“ Вили Лилков обяви, че очаква положителен резултат от седмия опит да се избере председател на Столичния общински съвет (СОС). „Предполагам, че утре ще има бял дим от „Московска“ 33“, изрази надежда проф. Вили Лилков.

Според един от участниците в кметската надпревара на изборите през ноември основната причина за досегашните неуспешни опити е разпределението на политическите сили.

„На второ място е голямото напрежение, което се създаде между първите две политически формации – ПП-ДБ-„Спаси София“ и ГЕРБ-СДС. Независимо, че провеждахме доста разговори и официални, и неофициални, ГЕРБ-СДС не участваха в тези преговори до момента, а „Възраждане“ заявиха, че те не трябва да бъдат търсени дори за разговори“, каза проф. Лилков пред БНР.

По думите му, през последните дни има напредък по преговорите за избор на председател на СОС.

„По всяка вероятност утре ще намерим решение. То е свързано с взаимни отстъпки от страна на по-големите политически сили. Има едно правило в българската политика – когато една политическа сила получи 50% +1 от гласовете на избирателите, обикновено взима всичко. Когато си спечелил изборите с по-малко от 50%, тогава трябва да търсиш формула да привлечеш към себе си партньори. Колкото е по-трудно да намериш партньори, толкова повече трябва да дадеш като отстъпки от своя страна“, обясни общинският съветник от „Синя София“.

Според него няма да се сключи коалиционно споразумение между първите две политически сили, но съществува готовност да се излезе от ситуацията.

„Аз непрекъснато повтарям – нямаме време. Ние прахосахме, може би, 6-7% от времето на мандата“, изтъкна проф. Вили Лилков.

От „Синя София“ предложиха изход от политическата криза с избор на временен председател на Столичния общински съвет. Проф. Лилков, обаче е оптимист, че на утрешното заседание ще бъде избран постоянен председател.

 

Последни новини

- Реклама -