20.8 C
София
сряда, 11 юни 2025 г.

Villa Bellucci – късче от Италия в сърцето на София

Собственикът на Villa Bellucci Стамат Барантиев (третият от ляво надясно) с престижната награда. Вдясно от него е главният секретар на Италианската търговска камара Анселмо Капоросси, а вляво – един от най-големите вносители на скъпи вина Веселин Балевски

Столичната улица „Цар Иван Шишман“ 12. На този адрес се намира фамилната къща на един най-богатите мъже през миналия век, известния банкер, шеф на Атанас Буров, създател на застрахователно дружество, политик, подпредседател на Народното събрание, приятел на Евлоги Георгиев, както и на отговорника за изпълнението на завещанието му Иван Гешов – Георги Губиделников. В нея през последните 3 години от живота си, преди да бъде арестуван, е живял и Никола Петков, изведен от сградата, преди да бъде обесен през 1947 година. 

Ресторантът е запазил голяма част от някогашната атмосфера на къщата на банкера Георги Губиделников

В годините на социализма уникалната с архитектурата си къща, в която е бил монтиран първият частен асансьор у нас, който работи и до днес, е служела за какво ли не – била е детска градина, магазин за луксозни стоки за червената номенклатура, а след 1989 година е върната на наследниците на известния банкер. 

Днес къщата е превърната в пространство за храна, напитки и разговори. Всички ценители на изисканата италианска кухня и висококачествените питиета знаят този адрес – на него от 2023 година се намира един от най-елитните столични ресторанти Villa Bellucci. Атмосферата в него е специална – хем си в елитно заведение, хем усещаш духа на прочутата фамилия, а от стените те гледат портретите на семейство Губиделникови. Къщата е на два етажа, а клиентите се настаняват в отделни помещения в различните стаи на къщата. Това създава интимност и спокойствие при общуването, без да се притесняваш, че думите ти могат да бъдат дочути от повечето клиенти в ресторанта. През топлите месеци най-предпочитаното място е градината и макар че посетителите имат директен поглед към ул. „Шишман“, зеленината пречи на градската шумотевица да достигне до теб.

Менюто е изцяло с италиански рецепти и се обновява през няколко месеца. Спазват се всички стандарти на кулинарията от Апенините, защото периодично във Villa Bellucci идват гост-готвачи от Италия.

Специалната атмосфера и добрата храна и напитки не са достатъчни обедът или вечерята да са удоволствие. Запазена марка във Villa Bellucci е обслужването – сервитьорите са не само професионалисти, но и изключително атрактивни, откриват индивидуален път към всеки клиент, без да прекрачват границата на приличната дистанция. Затова и повечето посетители са постоянни, от масите се чува често чуждестранна реч. Усещането е за уют и спокойствие, макар че си в сърцето на града и на крачки от постоянно гърмящия от скандали парламент. 

Високото отличие за ресторанта бе отпразнувано на изискано партиСобственикът

Едва ли случайно преди месец Villa Bellucci получи изключително престижното отличие на Италианската търговска камара в България OSPITALITA ITALIANNA. В качеството си на единствен промоутър на територията на България, Италианската търговска камара в България, с подкрепата на Unioncamere – притежател на марката Ospitalità Italiana, на Assocamerestero и благодарение на оперативната подкрепа на ISNART – Националния институт за туристически изследвания, управлява дейностите по идентифициране и набиране на нови италиански ресторанти, заинтересовани да получат Марка за италианско качество „Италиански ресторанти по света“, свързана с проверка за спазване на 10-те златни правила на италианското гостоприемство и качествените стандарти, типични за традициите на Бел Паесе (Италия).

В близките месеци екипът на Villa Bellucci планира да предложи специално сицилианско меню, което чувствително се различава от традиционното и е много любимо на повечето българи, които са били на Ботуша. В него на особена почит са маслините, лимоните, каперсите, пъпешите и дините, кайсиите, смокините, патладжаните, както и всякакви ядки като кашу, шамфъстък, орехи и бадеми, завещани от арабите.

Главният готвач на Villa Bellucci с Анселмо Капоросси (вляво)

Това, с което е най-известна сицилианската кухня, е изобилието от риба и морски дарове, които се добавят както към всякакви италиански салати, така и към паста, антипасти, пици и сандвичи. Предполага се, че тази любов към морските дарове е придобита от гърците, но тъй като наистина много народи са населявали днешна Сицилия, по този въпрос може да се спори.

Запазената марка на Villa Bellucci са напитките. В листата може да откриете най-добрите италиански вина, а също висококачествено шампанско, което не се предлага в нито един друг наш ресторант. Скоро екипът ще включи в предложенията и уникално аперитиво, което също ще може да се открие само в този ресторант. 

Докато обядваш или вечеряш, изпитваш не само удоволствие, но някак си те обзема оптимизъм. Убеждаваш се, че и у нас е възможно да си абсолютен професионалист в това, с което се занимаваш, да внимаваш във всеки детайл, да ти доставя удовлетворение високата оценка на клиентите. Въобще във Villa Bellucci не само всичко е както трябва, но имаш възможност да се насладиш на истинския позабравен бохемски дух – в приятна атмосфера и с качествена храна и напитки да водиш прелюбопитни разговори. 

А както е известно, някои от най-добрите идеи се раждат тъкмо на маса.

Последни новини

Филтър
Преглед на поверителността

Този уебсайт използва бисквитки, за да можем да ви предоставим възможно най-доброто потребителско изживяване. Информацията за бисквитките се съхранява във вашия браузър и изпълнява функции като разпознаването ви, когато се върнете на нашия уебсайт и помага на нашия екип да разбере кои секции от уебсайта намирате за най-интересни и полезни.