28.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Вирусът на шамара настъпва и в България. Как да се предпазим?

Парвовирус B19, известен още като вирус на шамара заради специфичните обриви по бузите, нахлува и в България, смятат лекари. Инфекцията вече уби дете на три години в Гърция, а други 11 са настанени в болница след като е установено, че са заразени. Случай на парвовирус B19 е регистриран в Бургас.

Парвовирусът протича с обрив, болки в стави и мускули и температура. Инфекцията е силно заразна при децата. Инфекцията протича леко при малките пациенти в повечето случаи, но е опасна за възрастните хора с анемия, отслабена имунна система или при бременни жени.

Инфекцията с парвовирус е известна и като пета болест, тъй като исторически тя е била пета в списъка на често срещаните детски заболявания, характеризиращи се с обрив.

Обикновено обривът се появява към края на заболяването. Възможно е да бъде объркан с други вирусни обриви или обрив, свързан с приема на лекарства. Обривът може да се появи и да изчезне до три седмици, като става по-видим, когато детето е изложено на екстремни температури или прекарва време на слънце.

Възрастните обикновено не развиват обрив по бузите. Вместо това най-изявеният симптом на парвовирусна инфекция при тях е болката в ставите, продължаваща от няколко дни до седмици. Най-често засегнатите стави са тези на ръцете, китките, коленете и глезените. Болестта е заразна през седмицата преди появата на обрива. След като вече се появи обривът, пациентът не се счита за заразен и не е необходимо да бъде изолиран.

Единственият начин да се предпазим е спазването на лична хигиена и честото миене на ръцете.

Не бива да забравяме, че има и коклюш, който се причинява не от вирус, а от бактерия. За момента това е един сериозен проблем в страната, разбира се и в други европейски държави. В Дания епидемията отмина.

При хората над 65 г. ваксината против коклюш се препоръчва наред с ваксината против грип. Излезе любопитна информация, според която редовното поставяне на ваксини, като тази срещу дифтерит, тетанус и коклюш снижава риска от развитие на деменция и по-специално от болестта на Алцхаймер с 25-30%.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини