- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Вивиан Майер снима селфита и улична фотография от средата на 20 век

Много преди селфита-та и уличната фотография да станат феномен в социалните мрежи, фотографът Вивиан Майер вече е била техен майстор. Ако беше жива сега, щеше да има милион последователи в социалните мрежи и заради кадрите от Париж, Ню Йорк и Чикаго. Майер е хроникьор, пазител на времето, оставила след себе си близо 120 000 негатива. Необичайно е за нас днес да приемем, че някой така ревниво пази кадрите си, вместо да ги показва на целия свят, както сме свикнали. Тя е запечатвала духа на отминали градски истории още от средата на миналия век, а нейните селфита напомнят, че нищо ново не е открито в наши дни.

Вивиан Майер е родена на 1 февруари 1926 г. в Бронкс, Ню Йорк. Тя обаче прекарва по-голямата част от младостта си във Франция. Майер се завръща в САЩ през 1951 г. и работи като детегледачка до края на живота си. В свободното си време обаче Майер се впуска в изкуството на фотографията.

 Според оскъдните данни Вивиан живее в Ню Йорк до четиригодишна възраст с майка и Жан Бертран –  портретен фотограф, носител на награди. Баща й не присъства в живота й. До 1951 година Вивиан пътува с майка си до Франция и се връща няколко пъти до САЩ. Интересът й към фотографията се заражда около 1949 година, във Франция, където започва да снима с фотоапарат Kodak Brownie, любителски фотоапарат само с една скорост на затвора, без контрол на фокуса – недостатъчен за това, което иска да постигне Вивиан в изображението. През 1951 г. Майер се завръща в Ню Йорк с парахода „De-Grass“ и заживява със семейство в Саутхемптън, работейки там като бавачка.

Виван е описвана като „нематериална“, притежаваща европейска чувствителност, свободолюбива жена, с отношение към детайла. Тя обикаля градовете, в които живее и документира всичко по пътя си – хора, ситуации, детайли, собствените си отражения. Вивиан обаче не показва снимките си, крие негативите в шкафчето си.

От 1956 година до края на живота си през 2009-та, Майер живее и снима в Чикаго. Там тя има тъма стая и самостоятелна баня. Това й позволява да обработва негативите си и да развива фотографския си талант. Майер запечатва градската среда в Америка, разказва за различни групи от хора, често социално слаби, показва трагичните им съдби в тази среда.

Вивиан продължава да крие снимките си. Тя не изкарва средства от любимото си занимание. Децата порастват и в семейството, при което живее, вече нямат нужда от нея. Тя започва да се мести от дом на дом и финансовото й положение се усложнява.

Постепенно Майер решава да премине към цветната фотография, снимайки предимно на Kodak Ektachrome 35 mm филм, използвайки Leica IIIc и различни немски SLR фотоапарати. Цветната фотография разкрива нови предимства пред Виван и тя започва да се изразява по-абстрактно. Хората постепенно започват да изчезват от нейните снимки, за да се заменят с намерени предмети, вестници и графити.

Четете още за талантливата Вивиан Майер и вижте изключителните й кадри в сайта www.bgart.bg

Снимки: https://www.vivianmaier.com/

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -