27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Влиза ли Западът във война с Русия

Украйна да може да използва изпратената ѝ западна военна помощ за удари по военни цели на руска територия е част от декларацията, приета от Парламентарната асамблея на НАТО в София. В документа се изказва подкрепа на страната до победа.

Българската столица беше домакин на пролетната сесия на Асамблеята и във форума участваха близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на Алианса, както и от 25 партньорски страни и парламентарни организации.

Девет от делегатите в асамблеята гласуваха против поправката във финалната декларация. До момента едно от твърдите условия, с които страни от НАТО предоставят въоръжение на Киев, е да не се нанасят удари отвъд границите на страната.

Ако бъде препотвърдена декларацията на Парламентарната асамблея на НАТО, това ще промени начина на водене на бойни действия и на войната. Има опасност да ескалира военния конфликт вертикално, коментира пред БТВ проф. Румен Кънчев, бивш заместник министър на отбраната и експерт по международна сигурност.

„Ако се активизира натовското ПВО в Полша и Румъния срещу руските ракети, то руснаците вероятно ще нанесат ракетен удар по задействаните полски и румънски ПВО. След което най-вероятно НАТО ще започне открита пряка война с Русия, а не посредством своето прокси-ВСУ и псевдо наемници, доброволци и френски легионери. Това ще вдигне рязко и бързо нивото на конфронтация и ще се стигне до употреба на ТЯО (тактическо ядрено оръжие). После по тази логика ще бъде активирано и СЯО (стратегическо ядрено оръжие). А после… това може да си случи през следващите летни месеци“, написа в канала си в Телеграм експертът по сигурност и международен анализатор Боян Чуков.

Асамблеята препоръча още създаването на Център за демократична устойчивост в Централата на НАТО в Брюксел, който да се бори с дезинформацията.

НАТО е най-успешният съюз в историята, защото умее да се променя и адаптира, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Според него трябва да се разработят нови планове за отбрана и да се гарантира, че съюзът има необходимите сили, по-голяма бойна готовност и нови способности за възпиране. Украйна ще бъде по-слаба, ако продължаваме да подкрепяме страната с половинчати мерки, заяви президентът на Парламентарната асамблея Михал Шчерба. Мястото на Украйна е в НАТО, на Срещата на върха във Вашингтон трябва да кажем ясно, че членството на Украйна е тръгнало по необратим път, каза още Шчерба.

България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той беше категоричен, че никога не е обсъждано изпращането на български войници в Украйна. „За мен това е типичен пример за хибридна атака и дезинформация. Нека бъдат спокойни българските граждани“ посочи още Главчев. Той разговаря на четири очи с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Време е българските политици да отворят „широко затворените си очи“ за войната между Русия и Украйна и да положат усилия за нейното по-бързо прекратяване и намиране на пътища за мир, основан на международното право, вместо само да повтарят тези, които на някои от тях не са им много ясни. Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, няма да значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава членка на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия. Хора, които през живота си са стискали само детско пистолетче, вземат решения за изпращане на оръжия, каза президентът Радев по време на посещението си в Швейцария.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини