20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Военни признаха за подготвян преврат в Бразилия

Бившите ръководители на бразилската армия и на военновъздушните сили са потвърдили пред федералната полиция, че бившият президент Жаир Болсонаро е обсъждал проект на указ за предотвратяване на предаването на властта след изборите през 2022 г.

Техните показания, предадени на разследващите през последните седмици, са лошо предзнаменование за Болсонаро, чиято политическа кариера изглежда ще приключи и сега мнозина наблюдатели смятат, че той ще трябва да се бори да не попадне в затвора, отбелязва Ройтерс.

На Болсонаро бе наложена забрана да участва в политиката до 2030 г. заради разпространяване на дезинформация по време на предизборната кампания през 2022 г. и наскоро паспортът му беше иззет от полицията, която разследва усилията му да се задържи на власт, след като загуби президентските избори от настоящия президент Луиз Инасио Лула да Силва.

Миналата седмица бившият началник на армията Марко Антонио Фрейре Гомес е казал в свои показания пред полицията, че е имало разговори с Болсонаро за проект на указ, който би могъл да предотврати встъпването в длъжност на Лула.

Жаир Болсонаро

Това последва показанията на бившия началник на военновъздушните сили Карлос Баптиста Жуниор, който миналия месец също е разказал на полицията за дискусии с Болсонаро относно начините да се попречи на Лула да вземе властта.

„През последните 48 часа разговарях с различни източници. Сигурен съм. Няма нищо конкретно срещу президента“, написа в приложението „Екс“ говорителят на семейство Болсонаро Фабио Вайнгартен и добави, че все още не е получил достъп до показанията на бившите военни ръководители.

Нито Гомес, нито Баптиста Жуниор бяха открити за коментар, отбелязва Ройтерс. В момента срещу Болсонаро се водят редица разследвания, които са близо до приключване.

Последни новини

- Реклама -