30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Военните в Израел: „Хамас“ не може да бъде унищожен

Снимка: АП/БТА

Разривът между израелския премиер Бенямин Нетаняху и военното ръководство на страната става все по-открит, след като главният говорител на въоръжените сили заяви, че целта на Нетаняху да унищожи „Хамас“ в Газа е непостижима, съобщава „Уолстрийт джърнъл“.

„Идеята, че можем да унищожим „Хамас“ или да накараме „Хамас“ да изчезне, е подвеждаща за обществеността“, заяви говорителят на армията Даниел Хагари пред израелската телевизия.

Коментарът беше рядък пряк упрек от страна на военните за начина, по който Нетаняху очертава основната цел на войната в Газа, която според него е „пълна победа“ над „Хамас“ и връщане на израелските заложници, държани от групировката. Премиерът многократно е заявявал, че няма да приеме край на войната без изкореняването на групировката като военна и управляваща сила.

Канцеларията на Нетаняху се противопостави на коментарите на Хагари.

„Кабинетът по сигурността, оглавяван от министър-председателя Нетаняху, определи унищожаването на военния и правителствения потенциал на „Хамас“ като една от целите на войната. ЦАХАЛ (въоръжените сили на Израел), разбира се, са ангажирани с тази цел“, заявиха от канцеларията.

Размяната на позиции беше илюстрация на продължаващото от месеци напрежение между Нетаняху и военното ръководство на страната, което твърди, че „Хамас“ може да бъде победено само ако Израел го замени с друг управляващ орган в Газа. По време на продължилата повече от осем месеца война израелските военни нахлуха в части от ивицата Газа, за да видят как „Хамас“ се възстановява в районите, когато израелските сили се изтеглят.

„Това, което можем да направим, е да отгледаме нещо различно, нещо, което да го замени“, каза Хагари в сряда. Според него „политиците ще решат“ кой да замени „Хамас“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини