9.4 C
София
неделя, 21 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Военният лидер на НАТО: Украйна и НАТО са по-близки от всякога

Нидерландският адмирал Роб Бауер, който е председател на Военния комитет на НАТО, посети Киев на 21 март. Това е първият случай, в който военна делегация на Алианса е на визита в украинската столица след началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г.

Бауер произнесе реч на Киевския форум за сигурност. Той заяви, че посещението му „е свидетелство за това, че НАТО и Украйна са по-близки от всякога. Шведското знаме няма да бъде единственото синьо-жълто знаме в централата на НАТО“.

Украйна подаде заявление за ускорено присъединяване към НАТО през септември 2022 г., след като Русия заяви, че незаконно е анексирала четири украински региона. Перспективите на Киев да се присъедини към Алианса, докато тече пълномащабна война, остават малки.

„Войната на Русия срещу Украйна никога не е била свързана с някаква реална заплаха за сигурността, идваща от страна на Украйна или НАТО. Тази война е за това, че президентът Путин се страхува от нещо много по-мощно от всяко физическо оръжие на земята – демокрацията“.

Адмиралът също така предупреди да не се проявява песимизъм по отношение на състоянието на войната. „Песимистите не печелят войни. С наша помощ Украйна може да победи и ще победи“, заяви той. През януари Бауер заяви пред репортери, че цивилните граждани в страните от НАТО трябва да бъдат подготвени за перспективата за тотална война с Русия през следващите 20 години. „Трябва да осъзнаем, че не е сигурно, че ще живеем в мир. И затова ние (НАТО) се подготвяме за конфликт с Русия“, добави той.

Последни новини

- Реклама -