11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Военният министър: Мислим за освежаването и подмладяването на запаса

„Имаме достатъчно ресурси сега. Поради това, че през 2007 г. прекъснахме наборната военна служба, нашият запас застарява и ще мислим за неговото освежаване и подмладяване“. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на брифинг в парламента.

Той обясни, че анализите в Министерство на отбраната по темата продължават. Според него увеличението на възнагражденията на военнослужещите с 30% ще помогне за запълване на запаса.

„Може би ще се справим и с принципа на доброволност. Повишавайки интереса към военната служба, вече имаме възможност да подготвяме на доброволни начала резервисти за Въоържените сили. Ако броят на тези резервисти е достатъчно висок, може би няма да се наложи да приемаме друга форма за задължителна военна подготовка, за да освежаваме резерва си“, уточни министърът.

По отношение на повиквателните, министърът уточни, че има нов началник на Военното окръжие. Идеята е да се премине към използване на съвременните информационни технологии, за да не се разкарват гражданите до военните окръжия и отчетните звена в общините. „Това значи, че ще водим електронен отчет на запаса. Дори оповестяването ще бъде извършвано с електронни средства“, заяви още министърът. Той обясни, че това не значи, че ще се викат хора в редовете на армията. По думите му това е просто част от военния отчет. „Не предвиждаме мобилизации, развръщане на тези формирования“, добави още министърът.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img