11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Военният министър оспори плановете на Нетаняху

Йоав Галант скастри премиера Нетаняху

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант оспори публично следвоенните планове на премиера Бенямин Нетаняху за ивицата Газа. Той заяви, че ще се противопостави на всяко дългосрочно военно управление на Израел в палестинския анклав.

Телевизионното изявление на военния министър Йоав Галант е най-отчетливата проява на несъгласие на висш израелски представител с Нетаняху, откакто започна конфликтът в Газа, подчертава Ройтерс.

В отговор Нетаняху намекна, без да назове изрично Галант, че пенсионираният адмирал се „оправдава“ затова, че все още не е унищожил „Хамас“ в конфликта, навлязъл в осмия си месец.

Нетаняху обаче скоро беше атакуван и от друг член на собствения си военен кабинет – центриста и бивш генерал Бени Ганц – единственият член с право на глас, освен Нетаняху и Галант. Ганц заяви, че министърът на отбраната „е казал истината“, информира БТА.

Макар да подкрепя целите на правителството на Нетаняху за победа над „Хамас“ и връщане на останалите заложници, отвлечени при атаката на палестинската ислямистка групировка от 7 октомври, Галант каза, че тези цели трябва да бъдат допълнени чрез полагане на основите за алтернативно палестинско управление.

„Трябва да разрушим управленските способности на „Хамас“ в Газа. Ключът към тази цел са военните действия и установяването на управленска алтернатива в Газа“, изтъкна Галант.

„При липса на такава алтернатива остават само две негативни възможности: управление на „Хамас“ в Газа или израелско военно управление в Газа“, каза още Галант, като отбеляза, че ще се противопостави на последния сценарий и призова Нетаняху официално да се откаже от него.

Галант каза, че от октомври се е опитвал да популяризира план за създаване на „невраждебна палестинска алтернатива на управление“, противопоставяйки я на „Хамас“.

Предистория

Форматът на предварително обявената пресконференция на Галант, предавана на живо от израелската телевизия и радио, наподоби предупреждението на Галант от март миналата година, че прокарваната от Нетаняху съдебна реформа застрашава сплотеността на армията, отбелязва още Ройтерс.

Тогава Нетаняху обяви, че Галант ще бъде уволнен, но отстъпи под натиска на улични демонстрации.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img