3.8 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Волгин и Силвия Великова се готвят за евродепутати


Българското национално радио, което е на издръжката на данъкоплатците, може да се окаже люпилня на кадри за политиката, сочат последните събития. Имената на двама знакови журналисти се завъртяха като евентуални кандидати за евродепутати. Изборите предстоят през юни, а вече започнаха да се спрягат очакваните претенденти за банките в Европейския парламент.

Сред най-любопитните хипотези е намерението на „Възраждане“ да включи водещия по БНР Петър Волгин в своите листи. Волгин е известен с отчетливата си защита на проруски позиции, а негово интервю с руския посланик Елеонора Митрофанова бе свалено от ефира на Националното радио след протести на политици, които заявиха, че излъчването му е пропаганда в полза на Путин. Самият Волгин отрече да е водил преговори с „Възраждане“, но е заявил, че не изключва вариант да се кандидатира, при положение че „много го изнервят“. Коментарът определено допуска възможността той да попадне в листите на „Възраждане“, а вероятността да влезе е реална, тъй като социолози предвиждат „Възраждане“ да заведе поне трима евродепутати в Брюксел. Нещо повече, не са малко анализаторите, които смятат, че европейските избори често стават арена на силен протестен вот и това още повече увеличава шансовете на партията на Костадин Костадинов.

В същото време се твърди, че „Демократична България“ обмисляла да издигне за евродепутат едно от другите известни имена в БНР – Силвия Великова. Тя е дългогодишен съдебен репортер, водещ на различни предавания и един от утвърдените анализатори на обществено-политическите процеси у нас.

Очевидно партиите ще заложат на личности с изявени позиции, за да привлекат електорат, тъй като традиционно евроизборите минават вяло и не се радват на особен електорален интерес. В същото време те са изключително важни, защото представителите на различните държави в Европейския парламент рисуват картината на настроенията на хората в страните си. Сблъсъкът на позициите им в Брюксел оформя цялостния образ на държавите, които са ги изпратили в Европарламента, силно доминиран през последните години от геополитиката и най-вече разделението по отношението на войната в Украйна.

Волгин и Великова не са единствените журналисти, които са изкушавани да влязат в политика. Преди години Волен Сидеров създаде своя партия и дълго време беше в парламента, стигайки дори до балотаж за президент. Валери Симеонов също вкара почти цялата си телевизия в Народното събрание, а Велизар Енчев е дългогодишен трибун на левите в страната. Кратка, но бурна и скандална бе кариерата и на Николай Бареков в политиката. На последните избори за кметове пък ГЕРБ заложи на бившия шеф на Би Ти Ви Антон Хекимян. И в момента един от безспорно най-добрите парламентаристи е коментаторът на „Филтър“ Тома Биков, който оглавява и Комисията по култура. Илияна Йотова от десетилетия смени репортерския микрофон с пленарната зала, а през последните 7 години е и вицепрезидент в тандем с Румен Радев, а Елена Йончева влезе в Европарламента, но това ще е лебедовата й песен в Брюксел, защото Корнелия Нинова не иска да й чуе името.

Последни новини

- Реклама -