10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Врачанският митрополит Григорий е наместник-председател на Светия синод

Светият синод избра единодушно врачанския митрополит Григорий за свой наместник-председател. Митрополит Григорий ще ръководи и софийската епархия до избора на нов патриарх, който по право ще е и софийски митрополит.

Новината съобщи говорителя на Светия синод – старозагорския митрополит Кипиран.

Той коментира и решението на пловдивския митрополит Николай да бъде поставян сред кандидатите за нов глава на Българската православна църква. Решението на Николай е окончателно, каза митрополит Киприан.

Коментарът дойде само часове, след като един от основните фаворити за нов патриарх – пловдивският митрополит Николай, изненадващо се отказа от надпреварата. Той направи това в официално съобщение и обръщение на сайта на пловдивската митрополия.

Днес Светият Синод обяви решение от свое заседание, според което на 26 май ще се проведе нов избор за сливенски митрополит. Вече проведеният избор предизвика брожения сред миряните и духовниците и беше касиран от синода.

Последното пък стана повод за сливенския свещеник Иван Янков да обяви гладна стачка вчера. „Ще гладувам и жадувам, докато Светият синод се откаже от касирания избор за митрополит или докато умра“, заяви Янков.

„Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, да организира епархийски избор за нов митрополит на 19 май (3 Неделя след Пасха – на св. Мироносици. Св. свщмчк Патрикий, еп. Брусенски. Св. мчк Калуф Египтянин). На 26 май (4 Неделя след Пасха – на Разслабления. Св. ап. Карп. Св. мчк Георги Софийски, Най-нови) се насрочва избор за нов Сливенски митрополит“, съобщи днес синодът.

Последни новини

- Реклама -