- Реклама -

- Реклама -

12.8 C
София
събота, 2 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Връщането на машинния вот за балотажа не било сигурно

Поне засега се оказва, че е преждевременно очакването, че машинното гласуване ще се върне за предстоящия втори тур на местните избори на 5 ноември. Централната избирателна комисия (ЦИК), която го отмени за първия тур, сега ще чака първо министърът на електронното управление Александър Йоловски да се задейства.

Според комисарите той не си е свършил работата, когато е възложил на заместника си Михаил Стойнов цялата отговорност за провеждането на процедурата, с която да се установи, че машините съответстват на изискванията на закона. Самият Стойнов беше обвинен от ДАНС в неправомерни действия, които са поставили в опасност машинния вот. Това стана главното основание за решението на ЦИК да отмени използването на изборната технология на първия тур на 29 октомври.

Междувременно, министърът, който беше оставил други хора от ведомството му да коментират положението, излезе от нелегалност. Докато в ЦИК обсъждаха какво да поискат от него, той прати съобщение до медиите, че започва да работи за това машините да могат да се ползват на балотажа.

На днешното заседание на ЦИК комисарите решиха по предложение на шефа си Камелия Нейкова да пратят писмо до министър Йоловски. В него се напомня за снощното решение на Върховния административен съд (ВАС) по многобройните жалби срещу отмяната на машинния вот. Съдът на практика подкрепи решението на комисарите да не се гласува с устройства на 29 октомври. Но позволи използването им в балотажа, стига годността им за вота да се удостовери със законоустановената процедура от компетентните органи.

Така в случая проблем се явява заповедта, с която Йоловски е възложил на Стойнов да свърши тази работа, тъй като според съдебното тълкуване на закона единствено министърът е компетентният орган по процедурата. Иначе казано, делегирането на правомощия, каквото е направил Йоловски, е незаконно. Не отговаря на закона и удостоверението за съответствие на машините, което Стойнов беше пратил на ЦИК в петък вечерта, а комисията отказа да признае. С писмото ЦИК иска да посочи на министъра тази част от решението на ВАС и да поиска от него спешно да информира комисията какво ще предприеме, за да се проведе процедурата по законовия начин.

„В случай, че не е проведена законосъобразна процедура от компетентния орган, какъвто е само министърът на електронното управление в случая, не може към този момент да се говори какъв ще бъде начинът за гласуване на втория тур на 5 ноември“, посочи Нейкова. Така даде да се разбере, че връщането на машинното гласуване за балотажа въобще не е сигурно.

Не стана ясно защо това не е било проблем в миналото – от министерството на електронното управление твърдяха, че въпросната процедура и преди е била възлагана на зам.-министър и тогава ЦИК не е смятала това за проблем.

Няма обяснение от Йоловски защо остави на заместника си да подпише удостоверението, което МЕУ прати на ЦИК миналия петък. Както се каза, комисията отказа да признае това удостоверение, именно защото под него стоеше подписът на Стойнов, който тогава беше в центъра на политическата буря.

Росица Матева, зам.-шеф и говорител на ЦИК, представи на колегите си кратко тълкувание на съдебното решение. Тя посочи, че липсва надлежно издадено удостоверение, че машините съответстват на закона; заповедта, с която Йоловски е възложил работата на заместника си, е незаконосъобразна.

 

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -