31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Времето на AI политиците – от Кристина Патрашкова


Кристина ПАТРАШКОВА

Кандидат, генериран от изкуствен интелект, е включен в бюлетината за общите избори в Обединеното кралство следващия месец. AI Стив вече е вписан в бюлетината. Ако спечели, на работа в парламента ще ходи неговият създател – бизнесменът от Съсекс Стив Ендакот. AI Стив ще представлява избирателите в град на южното крайбрежие на Англия. Истинският политик ще бъде Ендакот, но AI Стив е вторият пилот, който ще контролира създателя си.

Той ще бъде винаги наблизо, за да разговаря с избирателите и да взема под внимание тяхното мнение. Хората ще могат да задават въпроси на AI Стив или да споделят мнението си за политиките на Ендакот на неговия уебсайт. Аватарът ще отговаря с глас и текст въз основа на база данни с информация за политиките на неговата партия.

Тази ситуация не е утопична, а е напът да се превърне в реалност. И може да се окаже спасение за тежката криза, в която изпаднаха българските политици. Те завъртяха страната във вихрушки от избори, след които се повтаря повече от същото. Все същата битка за власт, задкулисни договорки, черни кампании, компромати. Затъване в безвремието.

Крайно време е на помощ да дойдат технологиите. Депутатите да бъдат заменени с някой AI, който да ги контролира. Да общува с хората и така да определя политиките. По този начин поне ще бъдат парирани тайни и явни сглобки, мръсни комбинации и лицемерие. Като си обещал нещо на избирателя преди изборите, ще трябва да го изпълняваш след това. Рискът да надделеят маргинални гласове, които бленуват за величие, не е малък. Но все пак масовото мнение ще дава отпор.
AI е шизофренно създание. Заплашва човека, защото все повече се прави на него, но има потенциал да стане по-съвършен. А най-неочаквано може да се окаже особено полезен в политиката. Лидерите на този фронт толкова се изложиха, че песента им изглежда изпята.

Засега е само AI Стив. Утре ще го последва цяла гвардия.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини