20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Втори заразен с птичи грип през крава

Втори случай на заразяване на човек с птичи грип от крава е регистриран в САЩ, съобщиха световните осведомителни агенции. Инфекцията е при кравар в щата Мичиган.

В края на март вирусът на птичия грип бе засечен при млекодайни крави в САЩ. Сред птиците вирусът циркулира от години.

Американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията казаха, че рискът за хората остава нисък. Пред журналисти от ведомството уточниха, че няма доказателства за предаване на птичия грип от човек на човек и че са направили тестове на близо 40 души от март досега, сред тях е бил и заразеният кравар в Мичиган. Всички хора, които са били подложени на тестове, са били свързани по някакъв начин с ферма за отглеждане на млекодайни крави.

Първият потвърден случай на зараза на човек от крава в САЩ бе през април при служител във ферма в щата Тексас. Мичиган и Тексас са сред деветте американски щата, съобщили за птичи грип сред млекодайни крави. Според учените разпространението на вируса във фермите е по-високо. Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата в САЩ откри частици от вируса H5N1 в около 20 на сто от пробите, взети от млечни продукти в САЩ.

Опасност! Задава се пандемия от птичи грип сред хората

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини