16.4 C
София
неделя, 19 май 2024 г.

Вулкан в Индонезия с мощни изригвания, предупреждение за цунами (ВИДЕО)

Вулканът Руанг в северната част на индонезийския остров Сулавеси е имал поне пет големи изригвания, обявиха властите в Индонезия. Тече евакуация на хора от района, а местното летище беше затворено, предаде Асошиейтед прес.

Сулавеси е известна туристическа дестинация. Намира в средата на Индонезийския архипелаг и често се сравнява с формата на цветето орхидея. Мистичните каменни фигури, талантливите строители на лодки и особено внушителните погребални ритуали. Но този вулкан е истинско страшилище.

Властите в Индонезия издадоха предупреждение за цунами и повишиха степента на тревога до най-високо ниво, предаде ДПА.

Повишената степен на тревога бе обявена снощи, след като 725-метровият вулкан изригна по-рано през деня, бълвайки пепел на 3000 метра в небето.

Ръководителката на индонезийската агенция по вулканология каза, че властите са призовали хората, които живеят в крайбрежните райони на съседния остров Тагуланданг, да останат нащрек за потенциална приливна вълна и цунами, които могат да бъдат предизвикани от евентуални срутвания на скали от вулкана, които да паднат в морето.

Повече от 800 души бяха евакуирани от две села на остров Руанг, а властите обявиха забранена зона в радиус от 6 км от кратера, който се простира до югозападната част на остров Тагуланданг.

„Вулканът Руанг изхвърли пепел, камъни и чакъл, които паднаха на пет километра разстояние в крайбрежните райони на остров Тагуланданг. Съобщава се, че няколко души са били ударени от падащите скали и камъни“, каза Абдул Мухари, говорител на Националната агенция за намаляване на последствията от бедствия.

Индонезийските авиационни власти издадоха нареждане за затварянето на летище в провинция Северно Сулавеси, на около 100 км южно от вулкана. Изригванията на Руанг, разположен в провинция Северно Сулавеси, бяха предшествани от вулканични земетресения през последните дни. На индонезийския архипелаг има около 500 планини, от които 127 са активни вулкани, а десетки от тях показват признаци на повишена активност.

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img