- Реклама -

- Реклама -

-0.5 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Взрив в казахстанска мина уби 46 души (ВИДЕО)

 

Взрив и последвал пожар в мина в Казахстан са отнели живота на 46 миньори, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на властите в страната.

Това е най-смъртоносният инцидент в мина в бившата съветска република, откакто тя обяви независимост.

Инцидентът е станал в мината „Костенко“ в град Каранганда в централата част на страната. След трагедията казахстанското правителство и оператора „АрселорМитал“ обявиха, че са постигнали споразумение за национализиране на казахстанския филиал на световния стоманодобивен гигант.

Компанията, базирана в Люксембург и ръководена от индийския бизнесмен Лакши Митал, редовно е критикувана от властите на Казахстан, които твърдят, че тя не спазва стандартите за опазване на околната среда и трудовата безопасност. В страната имаше няколко инцидента в мини на компанията.

„Компанията не изпълни задълженията си. Ние финализираме споразумението за трансфера на „АрселорМитал Темиртау“ в полза на Казахстан“, заяви днес казахстанският премиер Алихан Смаилов.

В момента на взрива, засегнал два километра от мината, в нея е имало 252 миньори. 206 са успели да излязат на повърхността.

От разпадането на СССР през 1991 г. около 200 миньори в Казахстан са загинали, като повечето от тях в обекти на „АрселорМитал“, навлязъл в страната през 1995 г. и експлоатиращ около 15 завода и мини в центъра на бившата съветска република, която е богата на природни ресурси.

Източник: БТА

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -