18.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

WP: Следващата световна криза може да бъде причинена от Слънцето и да ни върне в Средновековието

Пълни прекъсвания на електрозахранването, напълно объркани радиопредаване и срив на интернета – тези сцени, често срещани в апокалиптичните филми, биха могли да се случат и в реалността, а причината няма да е от Земята.

Една от най-големите заплахи за глобалната инфраструктура идва от самото Слънце под формата на слънчеви бури, според Washington Post. Когато говорим за време, обикновено имаме предвид сняг, силен вятър или дъжд. Но космосът също има своето „време“, което понякога се проявява в слънчеви бури. Слънцето е най-бурното място в Слънчевата система – голяма топка от турбулентна плазма с неравномерно въртене. Линиите на магнитното поле на Слънцето се движат непрекъснато. Слънцето понякога излъчва по-големи количества енергия от нормалното – тези изблици на енергия са известни като слънчеви бури. Най-ярките области на повърхността на Слънцето всъщност са слънчеви изригвания, които произвеждат радиация.

Мощната магнитна буря ще продължи няколко дни. Какво да правим?

Слънчева буря през март излъчи огромни облаци от магнетизирани частици и гореща плазма. Едно от тези изхвърляния на коронална маса се насочи право към Земята. За щастие, това изригване не беше достатъчно силно, за да създаде проблеми за нас на Земята – само няколко полярни сияния се образуваха в някои региони. Нещата обаче могат да бъдат много по-лоши, ако по пътя ни дойде по-интензивна експлозия.
Например слънчева буря може да повреди електронните компоненти на сателитите. Сателитите, обикалящи на повече от 35 000 километра от Земята, включително телекомуникационни и сателити за наблюдение на планети, може да са сред първите засегнати обекти. Силна слънчева буря може също да причини неизправности сред сателитите, които са по-близо до Земята.

В екстремни случаи сателитите могат да се разбият в други обекти в космоса или атмосферата. Оптичните кабели на океанското дъно, които формират основата на глобалния интернет, също могат да бъдат засегнати за минути до часове. Едно интензивно слънчево смущение би предизвикало магнитна буря, която би заляла цялата планета и би застрашила всички електрически мрежи. Тези огромни облаци от електрически заредени частици се движат със скорости от няколко хиляди километра в секунда и се разширяват, докато се приближават до Земята. Поради излишното електричество, което би изтекло в земята, феноменът може да причини катастрофални щети на електрическите мрежи и интернет кабелите.

Учените са идентифицирали три слънчеви бури през последните 150 години, които са били достатъчно силни, за да нарушат живота на Земята: първата е през 1859 г., втората през 1872 г. и третата през 1921 г. Първото от трите е известно като „събитието Карингтън“ и е подлудило всички телеграфни машини. Някои от тях са предизвикали искри, други са спрели, а някои са започнали да изпращат странни съобщения, без да бъдат активирани от хора.

Днес проблемите биха били много по-големи: почти цялото електронно оборудване, на което съвременният свят разчита, може да бъде деактивирано от достатъчно силна слънчева буря. Феномени като големи слънчеви изригвания или изхвърляне на коронална маса се случват най-често по време на периоди на максимална слънчева активност, които се случват веднъж на всеки 11 години: нов цикъл ще приключи през 2025 г. Добрата новина е, че бури, достатъчно силни, за да причинят сериозни щети, се случват само веднъж на всеки 100 години, според изследователите. Лошата новина е, че са минали повече от 100 години от последната голяма слънчева буря.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img