25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

За полезните идиоти и срамната среща на НАТО в София – от Явор ДАЧКОВ

Явор ДАЧКОВ

В началото на седмицата София стана домакин на една срамна среща, която ще влезе в историята със срамното си решение да се позволи на Украйна да използва западни оръжия за цели в Русия. Ето и сухите факти:

Парламентарната асамблея на НАТО прие в София декларация с която се иска на Украйна да се позволи да използва изпратената й военна помощ за удари по военни цели на руска територия. В декларацията се казва, че НАТО ще подкрепя Украйна до пълна победа.

„Настъпи моментът да се преосмислят рестрикциите за използване на западно оръжие за военни цели в Русия“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на брифинг в Министерския съвет след среща с премиера Димитър Главчев, министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
„Войната на Русия срещу Украйна се намира в критична фаза. Повече от когато и да било трябва да изправим глава и да ускорим нашата помощ. На второ място, НАТО и държавите членки съюзници задължително трябва да демонстрират своето единство и решимост на срещата на върха през юли. Третата опасност – демокрациите ни са под обсада от страна на Путин и неговите приятели диктатори. Целят да унищожат демокрацията“, заяви председателя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба.

Само преди година същите хора разправяха, че Путин е в пълна изолация, има рак, замества го двойник, готвят му преврат, а Русия е рухнала икономически и фалира. Нейните войници вадят чипове от перални, за да ги слагат в танковете, а украинската контраофанзива ще си върне изгубените територии и ще постави Москва на колене. Тези хора лъжат от началото на войната и бих могъл да напиша десетки страници само с изреждане на небивалиците им.

Да се върнем на декларацията от София и изявленията на високопоставените натовци. Какво стои зад тези кухи декларации и високопоставени лъжи? Как така Путин, който беше в изолация и фалирал, застрашава демокрациите на Европа и ги е обсадил? Как може да се лъже толкова безогледно и нагло? Но стига с риторичните въпроси.
САЩ, НАТО и ЕС губят войната в Украйна, но не могат публично да го признаят, защото всички, които лъгаха и вземаха грешни решения заради собствените си лъжи, трябва да си отидат от управлението и политиката, а собствените им народи трябва да признаят, че са били не просто наивни, а безкрайно глупави да вярват в пропагандата на собствените си политици.

Поради тази причина САЩ се опитват чрез НАТО да провокират Русия и да ескалират затихващата война, като въвлекат европейските държави в нея. Стратезите отвъд океана смятат, че като нанасят удари на руска територия, ще принудят Путин да си изтърве нервите и да пусне в употреба ядрената карта за сметка на всички нас, които живеем на стария континент. Този сценарий никак не е фантастика, особено на фона на някои радикални руски гласове, които открито призовават за ядрен удар, който да отрезви разпищолената агресия на Запада.

С две думи, ние, европейците, се превръщаме в мишена, а родните ни политици със своето слугинско поведение сякаш нарочно искат да поставят България в десетката на тази мишена. Абсурдно е да се твърди, че съвсем сериозните опасения от ескалация на конфликта са руска хибридна атака. Чух тези дни Даниел Митов от ГЕРБ да нарича собствения си президент „полезен идиот“, защото си позволява да изразява тревогата си от изпращане на натовски войски в Украйна. Ще припомня на Митов, че идеята за натовски войски на украинския фронт е на френския президент Еманюел Макрон, а натовски инструктори, експерти и офицери работят в Украйна от самото начало на конфликта и воюват с Русия, осигурявайки голяма част от логистиката на украинските военни. Полезните идиоти са хора като Макрон и Митов, които не желаят да погледнат реалността в очите и да признаят, че са лъгали и лъжат от самото начало.

Русия не е агресор в тази война. Тя защитава населението си и териториите си. САЩ и НАТО провокираха съвсем умишлено конфликта, за да си решават свои геополитически интереси, които нямат нищо общо с интересите на Европа, камо ли на България. Тази война е срам за Запада и всеки, който я подкрепя, е или морален изрод, или обикновен глупак. Казвам го без никакво притеснение, защото напразно загинаха стотици хиляди украински и руски мъже, Украйна приключи като държава, ЕС очевидно се срива и на фона на всичко това ни приканват към още оръжия, още безсмислени жертви и още икономически катастрофи в името на… мира. Това е шизофренично и престъпно поведение. И то ще свърши зле. Ще катастрофира, както всяко подобно преди това в историята. Въпросът е на каква цена ще стане това и дали няма да е прекалено висока. Трудно е да се предвиди, защото поведението на западните лидери е ирационално, а войната в Украйна можеше да приключи още преди две години и половина, ако Западът не играеше толкова подла и лукава роля, която продължава да играе и сега.

Колкото и абсурдно да изглежда, ескалацията на конфликта и въвличането ни пряко в него е съвсем реална, ако се съди по думите и действията на западните лидери досега. Ето защо и президентът Румен Радев се отнася отговорно към този въпрос, но остава един от малкото гласове на трезвост и благоразумие в европейската политика. Ще завърша този коментар с неговите думи, защото е добре те да се повтарят и запомнят, тъй като представляват гласа на разума в една полудяла среда. Ето какво каза Румен Радев в деня, в който в София бе приета срамната декларация на НАТО за удари по Русия:

„Време е българските политици да отворят „широко затворените си очи“ за войната между Русия и Украйна и да положат усилия за нейното по-бързо прекратяване и намиране на пътища за мир, основан на международното право, вместо само да повтарят тези, които на някои от тях не са им много ясни.

Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, няма да значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава, членка на НАТО, провокира пряк сблъсък с Русия. Вече има такива предпоставки, защото и реториката, и действията в тази посока непрекъснато ескалират. Държави, членки на НАТО, по един или друг начин са въвлечени в тази война – с предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка, инструктори, съветници. Европейски лидери вече открито говорят за това присъствие, има и открити призиви страните от НАТО да отменят ограничението за използването от Украйна на оръжия за нанасяне на удари по руски военни цели, което дава основание на Русия да отговори.

Ние сме длъжни да предвидим всички възможни сценарии, включително и най-лошия, и да работим така, че той да не се реализира. Това е проява на здрав разум, а не всяване на страх. Ако нещо не е ясно, нашите политици могат да се допитат до експерти. Хора, които през живота си са стискали само детско пистолетче, вземат решения за изпращане на оръжия. Вземат и с лекота решения, които могат да доведат до риск за живота на много други хора, но те няма да подложат своя собствен живот на риск. Ако някои наши политици са много напористи в тези свои решения, нека преминат поне един месец интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи, ще воюват за България. Нека тези политици намалят ентусиазма си и да мислят повече. Очаквам ако нашите политици не могат да го осъзнаят, обществото ни да си дава сметка как може да приключи всичко това.
Някои истерични реакции на моите последователни тези, които защитават националния интерес, издават страх и зависимости. А изпразнените от съдържание клетви в евроатлантизъм и демонстративни действия на хора, които се самоетикетират като евроатлантици, издават по-скоро грижа за собственото им политическо оцеляване, а не за бъдещето на България“.

Браво на Румен Радев за тези думи! Давам си сметка, че това никак не е лесно в днешната обезумяла политическа среда.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини