- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Забраниха райския газ

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за храните, свързани с употребата на „райски газ“, съобщи БТА. Употребата на диазотен оксид като добавка в храни се допуска в обекти за производство и преработка на храни и заведения за обществено хранене, когато диазотният оксид се използва като добавка в помещенията за приготвянето на храни, предвиждат приетите текстове.

Употребата на диазотен оксид в обектите се извършва при спазване на Регламент (ЕО) № 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 2008 г. относно добавките в храните (OB, L 354/16 от 31 декември 2008 г.). Употребата на диазотен оксид като добавка в храни се отразява в технологичната документация.

При нарушение на тези разпоредби глобата е от 500 до 1000 лева. Който допусне в управляван от него обект извършването на такова нарушение, ще се наказва с глоба от 800 до 1500 лева, а при повторно нарушение – от 1500 до 3000 лева. За бизнес оператор е предвидена глоба или имуществена санкция от 3000 до 6000 лева, а при повторно извършване на същото нарушение – от 5000 до 12 000 лева.

В края на юни месец парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в Закона за храните, чиято цел е ограничаване на употребата на райски газ в заведения за хранене. През юли Комисията по земеделието, храните и горите прие единодушно на второ четене общ законопроект за изменение и допълнение на Закона за храните, изготвен от приетите на първо гласуване два законопроекта за промени в Закона за храните, чиято цел е ограничаване на употребата на „райски газ“ в заведения за хранене.

Темата с райския газ излезе на преден план след разследване на „24 часа“. В него първи алармирахме, че балони с райски газ се продават по дискотеки, нощни клубове и централните алеи на морските ни курорти. Дори нещо повече, родители сами ги набавяха за партита на децата си, за да мине купонът в целия му блясък. След публикацията от 23 юли последва лавинообразна реакция от държавните институции и експерти. Три дни по-късно държавата се зае да решава проблема, отлаган поне 8 години.

Първа забраната на райски газ поиска омбудсманът Диана Ковачева, бившият вицепремиер Корнелия Нинова разпореди масови проверки по заведения.

- Реклама -

Последни новини