16.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Забраниха рекламата на хазарт в медиите на първо четене

Рекламите на хазарт в медиите – радио, телевизия, печатни издания и информационни сайтове, се забраняват. Така реши парламентът, след като скоростно прие изменения в Закона за хазарта на първо четене. Проектът бе внесен от Теменужка Петкова от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС. Това стана на 24 април, а само два дни по-късно той вече минава на първо четене.

Законопроектът беше приет с пълно мнозинство от 186 гласа. С него се забранява рекламата на хазарт както в телевизията и радиото, така и на обществени места –  фасади на сгради, в печатните произведения, електронните медии, включително и електронните сайтове.

Реклама може да има върху билбордове, но те трябва да са на отстояние не по-малко от 100 метра от учебни заведения. Върху фасадата на самия хазартен обект, както и върху спортните екипировки, съоръжения, зали, стадиони, басейни и пр. и върху материалите на самите спортни клубове, федерации и т.н., стига да не са предназначени за непълнолетни деца. Така ударът е по големите частни играчи на пазара, най-вече телевизионния ефир.

Идеята обаче не е нова. В началото на април именно ГЕРБ и ДПС не подкрепиха проекта на „Възраждане“ за забрана на рекламите на хазарт. Във вторник трябва да има извънредно заседание на бюджетната комисия и на парламента, за да може законът да бъде приет и на второ четене от 49-ото Народно събрание, преди то да излезе в предизборен отпуск.

В момента има забрана в пряката реклама на хазартни игри, включително рекламата на такива игри, насочена към малолетни и непълнолетни лица, както и изпращането на непотърсени електронни съобщения на неограничен брой лица, в които се съдържа информация за хазартна игра.

Вносителите въвеждат и забрана за достъп до сайтове, в които се организират хазартни игри без действащ лиценз. Предвидени са глоби за нарушаване на разпоредбите, които ще достигат до 50 000 лв.

Според промените в Закона за хазарта вече ще се изисква внесен капитал на минимална стойност 750 000 лв. за лиценз за игри с игрални автомати. Сега той е 500 000 лв. Посочено е още, че игри с автомати, по-познати като ротативки, както и казина, вече няма да може да има в най-малките населени места. Определя се критерий от поне 5000 жители според данните от последното преброяване на населението. Изключение има за курортите, както и в радиус от 30 км от ГКПП-тата в цялата страна.

Мотивите за това предложение са, че у нас има 1100 игрални зали и казина, като отделно те представлявали и „криминогенен фактор“.

По време на дебатите в пленарна зала Илина Мутафчиева от ПП-ДБ предложи рекламата на хазарт на билборд да е поне 300 м разстояние от училищата, а не на поне 100 м, както предлагат вносителите. От „Възраждане“ пък поискаха забраната за реклама на хазарт да бъде изцяло забранена, а не да се позволява „върху билбордове, фасадата на самия хазартен обект, както и върху спортните екипировки, съоръжения, зали, стадиони, басейни и пр.“, както предвиждат промените на ГЕРБ и ДПС.

Йордан Цонев предложи срокът между двете четения да се съкрати на три дни. Така бюджетната комисия и парламентът ще заседават извънредно във вторник следващата седмица.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img