13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Задължително! Ще караме на полигон, след като вземем книжката

Анонсираното вече завръщане на полигона като част от подготовката на шофьорите е все по-близо официално въвеждане и за това от екипа на Георги Гвоздейков в министерството на транспорта работят усилено. Експерти обсъждат различни идеи, но към момента има най-голям консенсус около това обучението на полигон да бъде задължително, но да се случва след придобиване на шофьорска книжка.

При всички случаи полигоните ще бъдат значително по-модернизирани и технически, и практически спрямо положението им през 90-те, когато за последно бяха използвани в подготовката на водачите. В момента се проучва международния опит и най-вече този в Австрия, Германия и Испания.

За разлика от някогашния полигон, който бе стартова точка на обучението по кормуване, съвременните методи включват учебната площадка чак в завършващата фаза на обучението, и то фокусирана върху придобиването на допълнителни умения като спиране на мокро, предотвратяване на аквапланинг, поднасяне на автомобила върху запрашен асфалт, заледяване и други екстремни явления.

Вече се чуват предложения обучението на полигон да се случва поне 9 месеца след придобиването на свидетелство за управление. Така младите водачи ще са придобили първоначален опит в реална среда и ще могат да надграждат уменията си.

Filternews.bg

Последни новини

- Реклама -