12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.
Категории:

Задържаха младеж, хвърлил запалителни бомби срещу синагога

Полската полиция арестува 16-годишен младеж. Той е заподозрян за нападението срещу синагога с коктейли „Молотов“. Полицията каза, че ще поиска от прокуратурата още днес да започне разследване.

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата. По това време в храма не е имало хора и никой не е пострадал. Полицията в сътрудничество с Международната агенция за сигурност, задържа във Варшава 16-годишен поляк.

Хвърлиха коктейл „Молотов“ по синагога във Варшава (СНИМКИ)

„Той беше изненадан, не искаше да говори, не разкри мотивите си“, каза говорителят на полицията Робърт Шумиата пред полската информационна агенция ПАП. Шумиата каза, че днес полицията ще изпрати искане до прокуратурата за започване на разследване. Младежът, който няма полицейско досие, може да бъде осъден на до 10 години затвор, ако бъде признат за виновен.

Той ще бъде разследван по член от Наказателния кодекс, който гласи, че „който предизвика събитие, застрашаващо живота или здравето на много хора или имущество в големи размери, под формата на пожар, се наказва с лишаване от свобода до 10 години“. Съдът ще трябва да реши дали 16-годишното момче ще носи отговорност за деянието като пълнолетен, заяви говорителят на полицията.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img