4.9 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Захлаждане след Деня на виното и любовта, гръмотевична активност

След почти пролетната седмица предстои динамичен период с по-чести смущения. Спрямо изминалите топли дни температурите ще се понижат, но все така през повечето дни до края на месеца дневните стойности ще са над обичайните за февруари.

Настоящата валежна обстановка е резултат от развиващ се циклон. Валежите започнаха в неделя и ще продължат с прекъсвания и различен интензитет в понеделник в почти цялата страна. Наблюдаваме и нетипичната за февруари гръмотевична активност. Снежната граница е високо – над 1600-1700 метра. По-съществени количества за денонощието – в районите по южната ни граница – до 40-50 литра на квадратен метър.

Дневните температури в понеделник ще са в интервала 12-17 градуса. Вятърът през деня отново ще духа със силни южни пулсации, но предимно в източната половина на страната (очаквана скорост – 90-100 км/ч в Централна и Източна Стара планина и Странджа).

Във вторник и сряда валежите ще са локални – в Северна България и по планините. Ще вали дъжд, над 1500 метра – сняг, на моменти интензивен в Стара планина и Родопите. Облачността ще е променлива, с разкъсвания. Вятърът ще се обърне от северозапад и с него ще започне постепенно захлаждане. Дневни температури във вторник – 9-14 градуса, в сряда – малко по-ниски.

В четвъртък облаците ще се разкъсват, валежите ще са локални, краткотрайни и оскъдни. В петък ще е преобладаващо слънчево с възможни мъгли в ранните часове. Следобедни температури – 9-14 градуса.

Предстоящите почивни дни ще са относително тихи и с понижена видимост в равнините призори. Облачността ще е динамична с повече слънце в събота и с потенциал са дъжд и сняг в тъмната част на денонощието в планините, някои предпланински райони и високи котловини на Западна България.

Последната пълна седмица на февруари ще е с температури, с леки колебания в интервала 7-12 градуса. Предварителните прогнози са за възможен валеж в дните около 21-22 февруари, след това – към 26-27 февруари. Дъжд в равнините и сняг в планините и някои предпланински райони.

Последни новини

- Реклама -