23.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.
Категории:

Балотаж ще реши кой от митрополитите Григорий и Даниил ще е патриарх

В Синодалната палата около 10 часа започна гласуването за избор на български патриарх от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които преди това се придвижиха от академичната зала на Българската академия на науките, предава БТА.

Първо гласува наместник-председателят на Светия синод – Врачанският митрополит Григорий. Гласуват и членовете на Светия синод по старшинство. Гласуването е с бюлетина, в която са написани имената на тримата кандидати, като се огражда името на избрания от делегата кандидат.

Вече стана ясно, че след почивката ще стане ясен изборът за патриарх, който ще се реши на балотаж. Митрополит Гавриил получи най- малко гласове. От гласували 138 делегати, 64 гласа получи митрополит Григорий, 51 – митрополит Даниил, 19 – митрополит Гавриил. Недействителни са четири бюлетини. В 11 ч. започва втори тур. В него участват само митрополитите Григорий и Даниил.

Под звъна на камбани делегатите на избирателния събор тръгнаха от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на БАН. Съборът бе открит с кратък молебен от митрополит Григорий. Очаква се изборът да стане ясен следобед.

Преди да започне гласуването в приемния салон на Синодалната палата урната беше запечатана с подписите на членовете на изборното бюро и с печат.

Делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор са 140, съобщиха от Българската патриаршия. В тях са включени: наместник-председаделят на Светия синод – Врачанският митрополит Григорий, 13 митрополити, 12 епископи, делегатите от епархиите: Софийска – 12, на САЩ, Канада и Австралия – 6, Великотърновска – 7, Плевенска – 5, Ловчанска – 7, Пловдивска – 7, Западно- и Средноевропейска – 6, Варненска – 7, Неврокопска – 7, Русенска – 7, Старозагорска – 7, Врачанска – 7, Видинска – 7, Доростолска – 7, Сливенска – 7, на ставропигиалните манастири – 3, на Пловдивската духовна семинария – 1, на Софийската духовна семинария – 1, на Пловдивската духовна академия – 1, на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – 1, на Богословския факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ – 1.

В БАН беше съобщено, че от 140 делегати на събора присъстват 138 и има кворум.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини