19.8 C
София
четвъртък, 30 май 2024 г.

Започна Литийното шествие с тленните останки на патриарх Неофит


Гаубично оръдие БТР 60Б, преправено на лафет, върху което е бил и ковчегът на цар Борис III, пренася тленните останки на негово светейшество. Двигателят от бензинов е сменен с дизелов.

И цар Борис Трети, и патриарх Неофит са изпращани като обединители. Патриарх Неофит е наричан църковен интелектуалец, отдаден на висши добродетели като смирение, доброта и отдаденост. Неговата смърт потопи България в скръб.

В литийното шествието участват и гвардейци. Междувременно стотици българи останаха и зад загражденията пред патриаршеската катедрала „Св.Александър Невски“ в продължение на часове, докато протичаше литургията и опелото.

Шествието ще премине през централните улици на София – „Оборище“, „Георги Раковски“, бул. „Цар Освободител“, булевард „Княгиня Мария Луиза“ и ще завърши в храма „Света Неделя“.

Църквата „Света Неделя“ е един от емблематичните храмове в София, посветен на света великомъченица Неделя. Именно там е пожелал да бъде погребан покойният патриарх Неофит. Тленните му останки ще бъдат положени в църквата след литийното шествие от катедралния храм „Св. Александър Невски“.

Освен глава на Българската православна църква, Неофит беше и митрополит на София. Точно „Света Неделя“ е катедралата на Софийската света митрополия. В древния храм патриарх Неофит отслужва и първата си света Литургия като кириарх на Софийска св. митрополия и патриарх на 10 март 2013 г.

В храма е погребан екзарх Йосиф I през 1915 г.

Последният дом на третия патриарх на България Неофит I патриарх български, катедралния храм „Света Неделя“ е мястото, където Светейшият Владика е ръкоположен от патриарх Максим за йеромонах, по-късно и възведен и в архимандритско достойнство.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img