20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Започват преговорите преговорите между ГЕРБ – СДС и ПП-ДБ


ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ поставят началото на преговори като стъпка за осъществяване на ротацията в изпълнителната власт. Премиерът в оставка Николай Денков и заместникът му Мария Габриел декларираха взаимно доверие, с очакване на положителен резултат. Лидерите на политическите сили обаче се разминават във вижданията си за подхода в предстоящите преговори.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ сядат на масата за преговори в двата почивни дни, преди консултациите при президента Радев, в опит да очертаят управлението след ротацията. ГЕРБ предлагат коалиционно споразумение в мандата на 49-ия парламент, подялба на министрите в кабинета, който трябва да оглави Мария Габриел, и механизъм за вземане на решения. ПП-ДБ застават зад своя меморандум с основните приоритети – механизъм за попълване на регулаторите, реформите в службите и съдебната власт, и борба с корупцията.

“Да кажат – тези текстове харесваме, тези не харесваме, тези трябва да добавим, така че на никой не му трябват избори“, заяви съпредседателят Кирил Петков

Партия ГЕРБ се очаква да изпрати своя дамски преговорен екип, начело с Мария Габриел, срещу лидерите от коалицията ПП-ДБ и премиерът в оставка Николай Денков.

„Това е логично, преговорите да се водят от този човек, тя ще управлява този кабинет, тя ще каже с кои министри може да работи. Аз не искам Мария да се чувства в сянка“, така обясни решението си да отсъства от преговорите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Последни новини

- Реклама -