14.8 C
София
четвъртък, 30 май 2024 г.

Заради Нотариуса забраняват да се сменя ЕГН на пълнолетни

Божидар Божанов

Промяната на единния граждански номер (ЕГН) след навършване на 18 години да бъде забранена, предлагат депутати от ПП-ДБ с внесени в НС промени в Закона за гражданската регистрация. Според вносителите Божидар Божанов, Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев и Христо Петров, от една страна, до навършване на пълнолетие ще могат да се коригират допуснати грешки в ЕГН-то, а от друга, ще се избегнат злоупотреби. В мотивите си вносителите обясняват, че макар и рядко, се случват злоупотреби с ЕГН.

„Внесохме законопроект, с който да забраним смяната на ЕГН след навършване на пълнолетие. Ако има грешки в данните, 18 години са предостатъчно време за отстраняване. След това вече може да е опит за злоупотреби. Разбира се, поводът е смяната на ЕГН на Нотариуса“, написа във Facebook Божидар Божанов.

Най-често се променя датата на раждане, което може да доведе до скриване на административни санкции, полицейски регистрации и запори, стана ясно покрай убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, който се оказа, че е променил своето ЕГН. Покрай този случай главна дирекция ГРАО в Министерството на регионалното развитие и благоустройството разкри, че още 94 452 българи са със сменен единен граждански номер. Ресорният министър Андрей Цеков обясни тогава, че промяната на ЕГН става чрез съдебен акт и по реда на охранителните производства за установяване на факти по ГПК.

„За съжаление този тип искови производства, особено в годините преди присъединяването на България към ЕС, беше използван основно за преодоляване на черни печати в паспортите за хора, които работеха нелегално“, коментира Цеков и поиска да знае кой съд и на базата на какви доказателства е постановил промяна в ЕГН-то на Божанов.

С предлагания сега законопроект се предвижда и „задължение на министъра на регионалното развитие, където се намира ГД ГРАО, за предоставяне на данните за променените ЕГН на заинтересовани административни органи (МВР, прокуратура, НАП, Агенция по вписвания и др.)“.

С измененията се предвижда всички производства за промяна на ЕГН, които са започнали преди влизане в сила на промените, да се „довършват без оглед на възрастта на титуляра“. Новото правило се предвижда да действа за в бъдеще, след приемане на закона в НС.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img