25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Заради поискания арест на Нетаняху в САЩ гласуваха санкции за Международния наказателен съд

Камарата на представителите на САЩ гласува приемането на закон, който предвижда санкциониране на Международния наказателен съд (МНС), съобщи Би Би Си.

Този ход идва, след като прокурорът на съда в Хага заяви, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху и израелският министър на отбраната Йоав Галант трябва да бъдат арестувани по обвинения, свързани с войната в Газа.

Законопроектът, предложен от произраелски настроени републиканци, е насочен срещу служители на Международния наказателен съд. Санкцията предвижда забрана за влизане в САЩ, както и да сключват имуществени сделки в страната.

Във вторник проектът беше приет с подкрепата на мнозинството републиканци с 247 гласа „за“ и 155 „против“. Четиридесет и двама произраелски демократи пресякоха пътеката, за да подкрепят закона. Въпреки че законопроектът е приет в Камарата на представителите, не се очаква той да стане закон.

Законодателството вероятно ще бъде пренебрегнато от демократите, които контролират Сената на САЩ, където ще трябва да мине, преди да бъде подписано от президента.

Президентът Джо Байдън също посочи, че е „категорично против“ законопроекта, а администрацията заяви, че не подкрепя санкциите. Ако все пак влезе в сила, законът ще отнеме и всички американски визи на служители на МНС и ще им забрани да извършват сделки с недвижими имоти в САЩ.

 

Снимка: Getty Images

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини