5.6 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Заради шефа на фонд „Култура“ България може да загуби 200 млн. лева

„Преди две седмици, малко преди да излезе в болнични, изпълнителният директор на фонд „Култура“ Сава Драгунчев обяви на сайта на фонда програми от Плана за възстановяване и устойчивост на стойност 25 милиона лева. Правилата, които са изработени от фонда, са различни от тези, които са договорени с Европейската комисия. Това означава, че се рискуват не само парите от плана за култура, но и за други сектори, като щетите могат да достигнат около 200 милиона лева.“ Това написа председателят на комисията по култура в Народното събрание Тома Биков.

Той отчита, че по този начин вместо българската култура да получи 80 милиона лева, българската държава може да загуби 200 милиона. Биков допълва още, че по въпроса може да се изиска справка от Министерството на финансите, чиито служители са били потресени от това действие на Сава Драгунчев.

„През последните 9 месеца за смяната на Драгунчев се обяви цялата комисия по култура в парламента, огромна част от културния сектор и ръководството на Министерството на културата“, пише Биков.

Депутатът от ГЕРБ допълва, че въпреки това Драгунчев все още не е сменен, защото над него очевидно има разпънат политически чадър от най-високо ниво.

„Затова, оттук нататък, за провалянето на Плана за възстановяване няма да носи отговорност той, а лично Николай Денков, който го пази и не позволява фондът да възприеме адекватна форма“, допълва още депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Последни новини

- Реклама -