13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

„Заседнали“ на Александър Пейн е породист филм за откачалки

„Заседнали“ (The Holdovers), 2023, САЩ, режисьор Александър Пейн, продуценти: Марк Джонсън, Бил Блок, Дейвид Хемингсън; сценарий Дейвид Хемингсън, оператор Ейгил Брил, музика Марк Ортън, в ролите: Пол Джамати, Да’Вайн Джой Рандолф, Доминик Сеса, Кари Престън, Брейди Хапнър. Награди: „Оскар“ за поддържаща женска роля на Да’Вайн Джой Рандолф, „Златен глобус“ за главна мъжка роля в мюзикъл или комедия на Пол Джамати и за поддържаща роля на Да’Вайн Джой Рандолф, за сценарий, операторско майсторство, за актьорски пробив на Доминик Саса и за поддържаща женска роля на Да’Вайн Джой Рандолф от Film Independent Spirit Awards, на Да’Вайн Джой Рандолф от Палм Спрингс и други.

Спомняте ли си прелестно-комичното черно-бяло road movie „Небраска“ (2013) на майстора на независимото кино Александър Пейн (1961)? Жалко, ако не сте го гледали. „Небраска“ е фокусиран върху маниакален пенсионер (Брус Дърн) като в „Относно Шмид” (2002) с Джак Никълсън, но героят е романтичен непрокопсаник. Филмът отново се занимава с фамилни тайни, разпри и пари като в „Потомците“ (2011) с Джордж Клуни, но показва запуснатостта на средните щати. Отново пътува и спира с кола като в „Отбивки” (2004) с Пол Джамати, но с баща и син, а виното е заместено с бира…

Е, сред големите хитове на 28-ия София Филм Фест бе несъмнено „Заседнали” – новият филм на Александър Пейн. Американец с гръцки корени, той е сред най-хуманистичните режисьори на нашето време. И отново работи с Пол Джамати в главната роля.

Прочетете още на сайта за изкуство bgart.bg

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img