12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.
Категории:

Засилени мерки по празниците: Ето какви са те

На брифинг Министерството на вътрешните работи обяви, че ще има засилени мерки за сигурност за да се обезпечи опазването на обществения ред на предстоящите Великденски празници.

Главната дирекция ‘Национална полиция“ представители на „Охранителна полиция“, „Пътна полиция“ и „Криминална полиция“, „Гранична полиция“ и Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) обявиха какви са предприетите мерки.

Граничен контрол

Ще бъдат викани допълнителни служители при необходимост, обяви главен инспектор Светослав Шарлаганджиев от „Гранична полиция“. Направени са срещи с граничния контрол на съседните държави, за да се оптимизира работата на всички гишета по граничните пунктове. Шарлаганджиев отправи апел към гражданите да пътуват с предварително подготвени документи, необходими им за преминаването.

Пожарна безопасност

През последния месец на територията на цялата страна органите за пожарна безопасност са организирали съвместни проверки, най-вече на православните храмове, където се очаква струпване на хора, както и на местата за настаняване и заведенията, обяви комисар Георги Толин от ГДПБЗН. Извършени са 1870 проверки, след които са издадени 87 предписания.

Толин обяви, че около големите православни храмове в страната ще бъдат разположени противопожарни автомобили и линейки.

Противодействие на престъпленията

Инспектор Росен Белишки от „Криминална полиция“ полиция съобщи, че домовите кражби през първото тримесечие на годината са с 266 по-малко от тези за същия период през предходната година. Има 33% разкриваемост, обяви той.

Ще има контрол на определени места и лица от криминалния контингент, каза той, без да посочи подробности.

Ще бъдат извършвани и специализирани операции за противодействие на престъпността, посочи още инспектор Белишки.

Охрана на гари и автогари

Инспектор Милорад Йорданов от „Охранителна полиция“ съобщи, че е органите на МВР са осъществели контакт с местните власти и частните охранителни фирми, с които са обсъдени начините за обмен на информация.

Засилена ще бъде охраната на обектите, през които преминават много хора, като гари и автогари, съобщи още той. Проведена е и среща с ръководителите на фирми, които извършват инкасова дейност, допълни инспектор Йорданов.

В храмовете няма да се допускат хора с оръжие и пиротехнически изделия.

Пътна безопасност

Комисар Мария Ботева от „Пътна полиция“ заяви, че предстоят тежки дни от гледна точка на трафика. Гражданите да подбират добре времето, в което ще тръгнат на път, да проверят маршрутите, както и техническата изправност на автомобилите, препоръча тя.

Специализирана полицейска операция за проверка на шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества ще върви по време на празничните дни, стана известно по време на брифинга.

При критична ситуация телефон 112 е винаги на разположение на гражданите, припомниха от МВР.

Източник: БТА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img