11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Защо Даниел Митов се отказа от поста на служебен външен министър

Снимка: gramofon

Даниел Митов се отказа от поста на служебен външен министър. Митов оттегли пред премиера Димитър Главчев номинацията си, съобщиха от правителствената пресслужба. По-рано той обяви решението си и пред медии в Народното събрание.

Какви са мотивите му за това. „За съжаление съм длъжен да Ви уведомя, че въпреки първоначално изразеното съгласие от моя страна, действията на президента ме принуждават да оттегля така заявената си воля“, се казва в писмото.

Той отбелязва, че страната в момента има нужда от недвусмислена и ясна външнополитическа посока. „Дори и в рамките на служебен кабинет проевропейската и проатлантическа позиция на България не може да бъде поставяна под въпрос. Тази покана е напълно разбираема, с оглед на обстоятелството, че настоящият министър на външните работи Стефан Димитров осакати и напълно видоизмени позицията на България по отношение на войната в Украйна“, отбеляза Митов.

Той подчертава още, че с отказа си да подпише указа за смяната на министъра на външните работи, президентът Радев от една страна „нарушава новите разпоредби на Конституцията и от друга, препотвържава проруската си външнополитическа ориентация“.

„От този момент нататакък президентът носи отговорност за провеждана външна политика в рамките на служебния кабинет и за организацията на изборния процес в чужбина“, завършва писмото си Митов.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img