21.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

Защо китайската мисия към обратната страна на Луната е изключителна

След „голямата стъпка за човечеството“ от 1969 г. завладяването на космоса почти спря „малките стъпки“ към затъмнената Луна. Но през последните години космическата надпревара се свърза отново с първата си любов. Китай, нов водещ играч, не остава назад. Това се доказва от новата китайска космическа мисия Чанг-е 6, която излетя в петък от космодрума Венчанг, в провинция Хайнан.

Техническо предизвикателство и преди всичко историческа стъпка в откриването на този скалист спътник е мисията откъм скритата страна на Луната. Тъй като тя има гравитационна ключалка и винаги представя едно и също лице към Земята. Китай беше първата страна, която приземи машина от тази далечна страна през 2019 г. След това, през 2020 г., сондата Chang’e 5 върна лунни проби, първи от повече от четиридесет години. Но сега тази мисия Chang’e 6, която трябва да продължи 53 дни (малко повече от двойно повече от тази на мисията Chang’e 5), е още по-амбициозна.

Проби от обратната страна на Луната

Кацането на Луната е планирано за 2 юни, като корабът първо трябва да бъде поставен в лунна орбита, за да се подготви за слизането и мисията си. След това кацане на Луната роботизирана ръка ще вземе проби и ще копае до два метра дълбочина. Два килограма проби трябва да бъдат върнати на Земята. От научна гледна точка това е напълно ново, защото ще имаме достъп до различна геология на Луната. Скритата страна получава много повече метеоритни удари от видимата и ще може да се анализират тези материали без влошаване.

Луната е като парче от Земята, откъснато преди повече от четири милиарда години и след това поставено в хладилника! На Земята, когато метеорит навлезе в атмосферата, той изгаря, топи се и следователно се променя. Някои метеорити се разпадат напълно, преди да ударят земята, докато други са само една двадесета от първоначалната си маса. Пробите, донесени от Chang’e 6, ще бъдат още по-ценни, защото като се изследват, ние също изучаваме историята на нашата планета.

Истинско „технологично предизвикателство“

Ето защо мисията Chang’e 6 е революционна за нашето разбиране за Земята и Космоса, но също така представлява значително техническо предизвикателство. Вече е трудно да се кацне на Луната, още повече от обратната страна. Съществуват многобройни мисии за кацане на Луната, които са се провалили, като се започне с Индия и се стигне до Русия. Теренът е много по-неравен от другата страна и не е лесно да се намери място, което е относително равно за кацане. Да припомним, че наскоро няколко сонди се оказаха небалансирани на Луната и загубиха контакт със Земята .

В допълнение, „за мисия от другата страна не е възможно да съобщите посоката, имате нужда от релеен сателит, който ще насочва сондата. Това е истинско технологично предизвикателство. Това е първият път, когато мисия наистина каца на обратната страна на Луната, където не е възможна връзка със Земята.

„Необходима стъпка“ преди март

Китай много ясно показва целта си към Луната. Ръководителят на НАСА Бил Нелсън оцени в средата на април, че Съединените щати вече са ангажирани в космическа „надпревара“ с Пекин. Американската мисия Artemis 3 планира да кацне с астронавти на Луната през 2026 г. Китай спомена същия проект за 2030 г. Но датите може да се приближат, докато Пекин е дискретен относно напредъка на своята космическа програма и че Вашингтон страда от забавяния и напрежение върху финансирането на своите проекти.

Накратко, Луната е междинна спирка, преди да отидем на Марс. Космическите програми го смятат за необходима стъпка. Артемида ясно показва цел от Луната към Марс.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img