- Реклама -

- Реклама -

2.9 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Защо машините не са просто принтери, както ви лъжат!

Стоян ИВАНОВ

Защо машините НЕ са просто едни принтери, както упорито ви лъжат!

Какви указания дава ЦИК за „пренасянето на данните“?
Ето едно мнение на човек, който е изборен експерт и е следил избори в много държави по света и у нас, цитирам:
Stoil Stoilov
Казах аз да си останат машините в склада, ама вие не та не. Сега слушам, че някакъв зам.-министър нещо бил ровичкал, нещо правел, снимала го камерка, ДАНС писала докладче. Имало преврат и т. н.
Сега… Както многократно и тъпоустойчиво се обяснява, в изборите е важно доверието. Или по-точно, дали процедурата се възприема с доверие. На чужд език се ползва думата перцепция. Демек, възприятие.
И понеже нашето поведение се мотивира в много голяма степен от възприятията ни, ние не вярваме на компютърните магьосници. Възприемаме ги като тарикати, които са се продали и ще ни прецакат на изборите. Затова искаме да броим материални носители – бюлетини, бюлетинки, подписи и т. н.
Сега си отворете Методическите указания (МУ) на ЦИК и вижте какво са написали тия високо-почтени и много учени хора за вкарването на резултатите от броенето на машинните гласове в Изчислителния пункт (ИП) на ОИК. Видяхте ли го“ Ето какво пише на страница 32, т. 4. :
Цитат от МУ копи/пейст:
„4. Приемане и обработка на секционните протоколи от ОИК
Председателят, зам.-председателят и секретарят, а при отсъствие на някой от тях член на СИК, предложени от различни партии и коалиции, предават на ОИК „Плик № 1-МИ – Списъци на СИК № …” и „Плик № 2-МИ – Протоколи на СИК № …“, с книжата и материалите в тях запечатани и подписани от всички членове на СИК.
В ИП на ОИК данните от машинното гласуване се прехвърлят от флаш паметта, поставена в плика с надпис „Флаш памет от машина с идент. № ………………… на СИК №………… за ИП“.
В случай, че флаш паметта не може да бъде разчетена, за това обстоятелство се съставя констативен протокол, като един екземпляр от констативния протокол се предава на ЦИК.“
Край на цитата от МУ.
Аз вече питах важни хора защо данните се свалят от флашката, след като има протокол от броенето на машинните бюлетинки, произведени от принтера. Казаха ми, че така е било преди и който иска после да сравнява числата след като се качат на сайта на ЦИК сканираните протоколи.
Да, за контрол на процеса и за доверието е добре да се публикуват данните за машинното гласуване и от флашките. Но аз не разбирам защо трябва да се свалят от флашката в ИП при наличие на хартиен протокол, който е подписан от СИК и отразява материалната действителност от броенето. А флашката е резултат от невидим алгоритъм за СИК.
Министърът, който даде интервю преди малко, явно не е наясно с този елемент от МУ на ЦИК.
Сега да не кажете, че съм превратаджия! Да ме турят в тъмница.
Тошко Йорданов и много други хора се занасяха с мен, че бабите си получавали пенсиите на банкомат, значи нямало проблем да разцъкват на машините. Сега им увряха главите, че проблемът е във възприемането на процеса. И ако настина някой е бърникал и копирал нещо, то това ще се използва за сриване на доверието от заинтересувани играчи.
Помните ли Костинброд? Как макулатурата от надпечата стана опит за измама и щеше да се вози в камиони, бусове, самолети и подводници с двойно дъно. Да ви напомня – тогавашният чиновник, който възлагаше печатането на бюлетините, сега е председател на Народното събрание. Да не говорим как се пенявеше Прокуратурата и авторитетно се мръщеха по телевизора най-главните прокурори. Честито!

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -