- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Защо Мъск наредил спиране на Starlink за украинците близо до Крим?

Илон Мъск коментира за първи път информацията, че през 2022 г. е наредил на инженерите на компанията си SpaceX да изключат сателитната комуникационна мрежа Starlink близо до крайбрежието на Крим.

„Във въпросните региони Starlink не е била активирана. SpaceX не е деактивирала нищо“, написа милиардерът в собствената си социална мрежа Twitter – в отговор на публикация по темата на изпълнителния директор на IBC Group Марио Навфал.

„Имаше спешна молба от правителствените власти да се активира Starlink чак до Севастопол. Очевидното намерение беше да се потопи по-голямата част от руския флот, който бе на котва.

Ако се бях съгласил с искането им, тогава SpaceX щеше да е явен съучастник в голям военен акт и ескалация на конфликта“, заявява Илон Мъск.

Разкритието за тайното нареждане на Мъск стана ясно от откъс от новата биография на ексцентричния милиардер, чийто автор е Уолтър Айзъксън. В откъса, цитиран от CNN, се посочва как след спиране на работата на морските дронове на украинците край Крим заради загубена сателитна връзка те помолили Мъск да включи отново Starlink край брега на полуострова, окупиран от Москва. Директорът на SpaceX обаче се притеснявал от отговор от страна на Русия с ядрени оръжия, ако флотът ѝ бъде потопен.

Starlink се превърна в ключов фактор за украинския успех на фронта, защото комуникацията между военните и работата на ключова техника не спира със сателитите дори когато интернетът е прекъснат от военните действия.

Някои се възмущават от решението на милиардера. „Унищожаването на военните активи на държава, която ви напада, е честна игра и не представлява ескалация“, пише един от потребителите под публикацията.

Интересно е обаче, че доста верифицирани профили в Twitter подкрепят решението на Мъск: „Безплатното предоставяне на Starlink на Украйна трябваше да служи като заместител на интернет свързаността. Не трябваше да служи като мрежа за командване и контрол на украинските военни атаки. Това действие е 100% оправдано“.

 

Снимка: Getty Images

- Реклама -

Последни новини